Vijesti

KAD SE UMJESTO ZAÅ TITE LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA Å IRI NEHUMANOST

KAD SE UMJESTO  ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA ŠIRI NEHUMANOST

Općinski odbor SDS Prijedor je obilježio 22 godine od nasilnog preuzimanja vlasti u Prijedoru. Ovaj anticivilizacijski čin koji duboko vrijeÄ‘a preživjele žrtve i svijedoke agresije i genocida jasno pokazuje da SDS kontinuirano baštini tradiciju nasilja i zločina, koji su u periodu od 1992 do 1995 bili oločeni u genocidu, ekocidu, etnocidu, kulturocidu, urbicidu, elitocidu, mućenju u koncentracionim logorima smrti, masovnom silovanju, nasilnom protjerivanju i masovnom uništavanju duhovnih i materjalnih dobara, a poslije 1995. godine oličeni su u negiranju zločina agresije i genocida i kontninuiranom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika. Takve stranke se u Kanadi i SAD zabranjuju jer direktno atakuju i ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. Zaista je vrijeme da se čuje glas poniženih, preživajelih žrtava agresije i genocida. Glasovi na opštim oktobarskim izborima su najače oružje poniženih, preživajelih, izmućenih  žrtava agresije i genocida.

Prijedor-22.godine od vojnog i policijskog udara.

--------------------------------------------------------------------

iz serijala ...za nezaborav 30.aprili i 01.Maj 1992.

Rano je jutro,kroz glavnu ulicu u kojoj živim prolazi oklopno vozilo i iz njega preko megafona upozoravaju gradjane da budu mirni i da ne stvaraju paniku.Niko više ne spava-svi gradjani su na prozorima i balkonima i gledaju šta se na ulicima Prijedora dogadja.

Opet nailazi vozilo sa megafonom koje upozorava narod da u 6.sati uključe lokalni Radio Prijedor gdje mogu čuti zvanično saopštenje i upustva o ponašanju pod novom srpskom vlašÄu.

Uključujemo radio gdje svira neka nova muzika koja se do tada mogla čuti samo po seoskim zborovima,vašarima i prljavim birtijama negdje na periferiji.Pred 6 sati napravljena je mala pauza a onda je krenulo-Bože pravde,stara srpska himna a zatim se čuo glas razdragane spikerice Jadranke Vejo-Rečević koja je čitala zvanično saopštenje.

"...gradjani i gradjanke prijedorske opštine,ostanite mirni u svojim domovima nočas je SDS preuzela vlast u našoj opštini i ona garantuje ostalim narodima koji žive na ovim prostorima punu ravnopravnost i suživot.Nije se više moglo ćekati,brojni problemi koji su vodili ovu opštinu i sve narode koji ovde žive u propast,natjerali su srpski narod pod vodjstvom SDS da preuzmu stvar u svoje ruke i u ovom istorijskom trenutku ovu opštinu priključe srpskoj republici koja je nedavno stvorena.

Na ovim prostorima oduvijek je živio srpski narod i mi na to imamo neotudjivo pravo.

I na kraju opet himna,Bože pravde....

Ovo saopštenje čitano je cijeli dan tog 30.aprila 92.koji će u daljnjem toku dogadjaja promjenuti istoriju ovog kraja i ovu opštinu svrstati u teritorij gdje su izvršeni najteži ratni zločini i genocid,gdje če biti formirani koncetracioni logori kao u drugom svjetskom ratu Aušvic,Treblinka,Dahau.

A u neka prošla vremena su noči uoči Prvog Maja bile najveselije i najljepše.Grad je bio pun mladih,a na trgovima su se smjenivale folklorne grupe i pjevači.Majke su oblačile djecu u najljepša odijela,pa se šetalo čuvenim prijedorskim korzom.Odlazilo se u Ljetnu baštu na ples ili sjedilo pred brojnim restoranima duboko u noć pa i do prvih jutarnjih sati.Onda bi u ranu zoru 1.Maja budila nas Rudarska limena glazba-pila se jutarnja kahva,pakovale stvari i odlazilo na prvomajski teferič.

To je sada daleka prošlost koja budi sjetu i sječanja..

Nočas je u Prijedoru počeo POLICIJSKI SAT,Sada je to surova stvarnost.

u kome mi to vremenu živimo ???

Srbi vole da se u svojim sječanjima stalno vraćaaju u prošlost,Koliko su nas to godina vratili unazad,da li su toga svjesni i da li ih je briga zbog toga??

SRETAN TI PRAZNIK RADA PRIJEDORE;izdržao si prvi dan okupacije.-

iz knjige Kolika je u Priedoru čaršija..

Nune Sivac

Vijesti: