Vijesti

PRIHVACENA INICIJATIVA KONGRESA BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE U KANADI ZA FORMIRANJEM GRUPA BOSANSKOHERCEGOVACKIH PRIJATELJA U FEDERALNOM PARLAMENTU I PARLAMENTIMA PROVINCIJA I TERITORIJA U KANADI

 

Istrazivajuci najbolje metode lobiranja za bosanskohercegovacki interes u Kanadskom multikulturnom drustvu vise godina, Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike { KBSA } je dosao do zakljucka da je potrebno pokrenuti inicijativu za formiranje grupa prijatelja Bosne i Hercegovine, prijatelja ideje bosne i bosanskog duha u Kanadskom federalnom parlamentu i parlamentima provincija i teritorija u Kanadi. Grupe bi bile sastavljene od clanova federalnog parlamenta i clanova parlamenata provincije i teritorija.

U tom smislu Konges Bosnjaka Sjeverne Amerike u Kanadi je poslao pisma jednom broju clanova federalnog parlamenta i clanova parlamenata provincija i teritorja.
U pismu KBSA je naglaseno da Bosanci i Hercegovci - prijatelji ideje bosne i bosanskog duha koji zive u Kanadi su zasluzili da se njihov glas i glas Bosne i Hercegocvine vise cuje u Kanadskim parlamentima. Takodje u pismu KBSA je naglaseno da su gradjani BiH koji zive u Kanadi veoma lojalni gradjani Kanade koji zajedno sa drugim etnickim, kulturnim i religijskim grupama u Kanadi grade Kulturni Mozaik, po mnogima jedan od najboljih sistema multikulturnog bitisanja u svijetu. KBSA u svome pismu istice da je doslo vrijeme da Kanadske javne i privatne institucije vise paznje obrate gradjanima BiH koji zive u Kanadi i njihovim organizacijama i zajednicama. Takodje KBSA smatra da biznismeni bh prijekla koji rade u Kanadi mogu mnogo pomoci poboljsavanju ekonomskih veza izmedju Kanade i BiH.

Pismo KBSA je naislo na veoma zapazen odjek medju kanadskim parlamentarcima. Do sada smo dobili cetiri pozitivna odgovora za formiranje naznacene grupe. Pozitvni odgovor su stigli od: gospdina Davida Cristophersona - istaknutog clana Nove Demokratske Partije Kanade i clana Kanadskog federalnog parlamenta, gospodje Jean Augustine - istaknutog clana Liberalne Partije Kanade, clana Kanadskog federalnog parlamenta i predsjednica Udruzenja crnih zena Kanade, gospdina Deepak Obhrai - istaknutog clana Konzervativne Partje Kanade i clana Kanadskog fedaralnog parlamenta, te od gospodje Judy Marselas - istaknutog clana Liberalne Partije Ontario i clana Provincijskog parlamenta Ontario.

Osnovna misao koja je bila produktar ideje KBSA o formiranju grupe prijatelja BiH u kanadskim parlamentima je zajednicka cinjenica karateristicna i za kanadsko i za bh drustvo - etnicke, vjerske i kulturne razlike postoje u oba drustva ne samo da bi se tolerisale, vec i da bi se postovale, priznavale i prihvatale. Iskustva multikulturnog bitisanja u oba drustva koja proizilaze iz stoljeca zajednickih trjumfa i tragedija vode spoznaji clanova oba drustva da je njihova buducnost i sudbina u istoj mjeri isprepletana kao sto je bila i njihova proslost.To je jedinstvo na kome se zasniva egzistencija Kanadskog Kulrurnog Mozaika, ali i na kome se zasniva mir u BiH.
Stare vrijednosti postale su takodje i nove vrijednosti. To je jedinstvo sada dodatno ojacano nepokolebljivim uvjerenjem gradjana BiH da buducnost te zemlje mora biti u Evropi i demokratskom svijetu.
Kroz djelovanje grupe prijatelja BiH u Kanadskim parlamentima KBSA zeli jasno istaci da uprkos nekim pretpostavkama, BiH nije okrenula ledja Evropi i Svijetu, nego je prihvatila Evropu i demokratski svijet.
KBSA takodje zeli pokazati da se moze pripadati i Evropi odnosno demokratskom svijetu i Islamskom svijetu. To najbolje pokazuju Bosnjaci koji su za sto brzi ulazak BiH u evropske i svjetske integracije.Takvim svojim djelovanjem Bosnjaci u matici i dijaspori na najbolji nacin osporavaju tendenciju, rasirenu kako na Zapadi , tako i na Istoku, da se ekstremi prikazjuju kao norma, i da na osnovu toga sude jedni drugima.
U Bosni i Hercegovini islamski svijet moze naci pravi dozivljaj savremene Evrope i demokratskog svijeta, a savremena Evropa i demokratski svijet toliko potrebno razumjevanje Islama.
Svi narodi i gradjani BiH, pristalice ideje bosne i bosanskog duha zasluzuju veliko priznanje zato sto su najvecim djelom, i u prkos uzasima kroz koje su prosli odlucno odbili radikalizaciju bilo koje vrste.
Bosnjaci u svom svakodnevnom zivotu dokazuju da Islam moze biti vjera koja nije nista manje evropska i svijetska nego judaizam ili hriscanstvo i kroz to vidimo kakav je to most koji moze postojati izmedju ovih navodno sukobljenih civilizacija.
No BiH Evropi i Svijetu ne nudi samo most ka islamskom svijetu. Na jedan neobican nacin ona takodje povezuje Evropu i Sjevernu Ameriku. Upravo u BiH vec odavno dobro funkcionira partnerstvo SAD i Evrope kroz novo transatlansko partnerstvo koje se upravo oblikuje u BiH.
Islamski i Zapadni svijet se nalaze na nekoj vrsti raskrsca u svojim odnosima. BiH moze biti mjesto smanjenja jaza medju njima.

Vijesti: