Vijesti

Poziv na akciju ugrozenim od poplava

 

16. maj, 2014.

 

POZIV NA AKCIJU: Povodom dramatične i katastrofalne situacije u Bosni i Hercegovini

 

Povodom dramatične i katastrofalne situacije koja je zadesila gotovo čitavo područje Bosne i Hercegovine, a usljed poplava neviÄ‘enih razmjera prouzrokovanih padavinama  koje nisu zabilježene u posljednjih 120 godina, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva na solidarnost i pomoć. Naime, pojedini gradovi kao sto su Maglaj, Brčko, Ključ, Živinice, Zavidovići, Srebrenica, pojedini dijelovi Tuzle, Zenice, Sarajeva su kompletno ili djelimično pod vodom. TakoÄ‘er mnoga mjesta su pogoÄ‘ena klizištima  i odronima, koji su nanijeli ogromnu materijalnu štetu ionako ugroženom stanovništvu ovih područja.

                                

Dosadašnje nevrijeme u vidu prirodne katastrofe je odnijelo i šest života, a još mnogi su ostali ugroženi i nalaze se na krovovima svojih kuća čekajući spas. Ovim putem Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva sve svoje članove kao i kompletnu bošnjacku dijasporu, shodno svojim mogućnostima, da se uključe u pružanje pomoći poplavljenim naseljima i ugroženim porodicama kojima je svaka pomoć u ovom momentu neophodna.  Istovremeno pozivamo i sve bosansko-hercegovačke  organizacije da iskoriste mogućnosti okupljanja svog članstva, da zaborave na meÄ‘usobne razlike, te da jedino uz opredjeljenje za solidarnost i humanost pomognemo svojim sugraÄ‘anima.

 

Apeliramo na sve one koji su u mogućnosti da doniraju bilo kakvu pomoć a pogotovo finansijske prirode da budu veoma oprezni kome i kako da doniraju svoj novac. Donacije trebaju biti transparentne i tačno zavedene. Iz ovih razloga, ovom prilikom Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa Humanitarnim Fondom Atlanta, poziva da se donacije uplate na račun ovog fonda koji ima iskustva sa donacijama i koji to radi na profesionalan i transparentan način već dugi niz godina.

 

Svi oni koji žele donirati, mogu uplatiti preko PayPala (http://goo.gl/Ud4kgR) na stranici Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike ili Humanitarnog Fonda Atlanta. Sve donacije će biti uručene preko Humanitarnog Fonda Atlante.

 

S velikom zahvalnošÄ‡u,

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

www.bosniak.org

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

www.instituteforgenocide.org

Vijesti: