Vijesti

Lavić i Ramić: Bosna mora ići naprijed, u evroatlanske integracije

Lavić i Ramić: Bosna mora ići naprijed, u evroatlanske integracije

Sastanak predsjednika BZK „Preporod“ BiH i direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Sarajevo, 27. maja 2014.

 

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika „Preporoda“ dr. Senadina Lavića i mr. Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida iz Kanade. U atmosferi prijateljskog i srdačnog razgovora razmijenjena su iskustva, saznanja i dojmovi o proteklom periodu. Poseban akcenat je stavljen na projekte saradnje Bošnjaka Sjeverne Amerike i Evrope koji su u ovome času vrlo dobri, ali se moraju proširiti i na oblasti poslovne saradnje, lobističke podrške bosanskim projektima, obrazovanju i školovanju nadarenih Bošnjaka, uljučivanju u bitne procese savremenog svijeta, prije svega u oblastima savremenih znanstvenih disciplina i novih tehnologija. Naglašeno je nužno jedinstvo bošnjačkih institucija i njihova podrška državnim projektima i institucijama. Pomenuta je podrška kanadske vlade državi Bosni i bošnjačkom narodu koji je žrtva genocida i koji je dijelom svoje utočište našao u Kanadi. Taj dio bošnjačkog naroda je danas most izmeÄ‘u Bosne i Kanade i u budućnosti se moraju ostvariti bogatiji kontakti obje zemlje.

 

Lavić i Ramić su se složili da Bosna i Hercegovina mora ići naprijed u evroatlanske integracije i da tome putu nema alternative. Taj proces se mora ubrzati, a prije svega treba aplicirati za članstvo u EU i tražiti da država bezuvjetno uÄ‘e u proces integracija. Oba sagovornika su ocijenili da je diskriminirajuća odluka EU da se BiH ne osigruja sredstava za saniranje posljedica katastrofalnih poplava jer naša država još nije kandidat za ulazak u EU. Postalo je besmisleno nametanje uslova koje niko ne može ispuniti!

Sastanku je takoÄ‘er prisustvovao i gospodin Mirsad Smajić, član UO Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) koji je iskazao odlučnost Bošnjaka Sjeverne Amerike da budu snažna podrška na svim razinama daljnjem razvitku i prosperitetu Države BiH.

Posebno je razmotrena novonastala situacija na područjima Bosne i Hercegoviane koja su zahvaćena strašnim poplavama kakve se ne pamte u zadnjih stotinu godina. Predsjednik  „Preporoda“ dr. Lavić je iznio svoja saznanja iz Maglaja, Žepča, Zenice i Doboja.

 

Sastanku su se naknadno pridružili predsjednik Kruga 99 gospodin Adil Kulenović i dekan Fakulteta političkih nauka prof. de. Šaćir Filandra.

Gosti iz Kanade će 31. maja učestvovati u radu ÄŒetvrtog internacionalnog naučnog skupa Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci koji se održava u Sarajevu u organizaciji BZK „Preporod“.


http://www.chicagoraja.net/?p=36873

Vijesti: