Vijesti

NEZAPAMĆENA GRAĐANSKA HRABROST

NEZAPAMĆENA GRAĐANSKA HRABROST

 'Sotono, ubico!' - "Ubico, ubico" – ovaj hrabri čovjek je sve rekao

Zoran Scout Ivančić - Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivist - pokazao je rijetko viÄ‘enu graÄ‘ansku hrabrost. Na dočeku koji su 'crni ljudi' na aerodromu Pleso priredili osuÄ‘enom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: 'Sotono, ubojice!' Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika zračne luke Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih ozljeda. Zoran Ivančić na Pleso je stigao s prijateljicom Sabinom Šabić. U rukama su imali transparente s ispisanim brojem 116. Broj je to žrtava pokolja nedužnih civila koji su u Ahmićima, u aprilu 1993. godine, napravile snage pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih pobočnika. Dvoje hrabrih umiješali su se u masu od 500 Kordićevih obožavatelja planirajući u jednom trenutku podići transparente kako bi javnost podsjetili na monstruozan zločin. Kad su shvatili da njihove transparente nitko neće zapaziti, Ivančić je odlučio u ime istine riskirati život. Nakon početnih Kordićevih riječi, kad je osuÄ‘eni ratni zločinac primirio prisutne koji su vikali "Za dom spremni" i pjevali "domoljubne" budnice, Ivančić je povikao: "Sotono! Ubojico!" Trenutak kasnije okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu. Zahvaljujući intervenciji policije, dvoje hrabrih izvuklo se s nekoliko udaraca i ogrebotina.  Slučaj je htio da se ovaj dogaÄ‘aj odvije 6. juna, a upravo na taj datum Ivančić je obilježio godišnjicu od blokade parlamenta u Sarajevu, kad je zajedno s nekoliko prijatelja pokrenuo proteste za dodjelu JMBG-a bosanskohercegovačkoj djeci. Ti protesti, podsjetimo, kasnije će postati poznati pod nazivom "bebolucija". U vjeri da hrvatski sudovi neće postupiti u korist mraka još jednom ponavljamo: Ivančićev čin spada u trenutke graÄ‘anske hrabrosti kakve smo na ovim prostorima rijetko imali priliku vidjeti. Stoga mu čestitamo. Početkom idućeg tjedna Ivančić će za Lupigu opisati kako je izgledao dan u kojem je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazao od čega su pravljeni pravi ljudi.

lupiga.com

"Ubico, ubico" – ovaj hrabri čovjek je sve rekao

Prijevremeno puštanje ratnog zločinca Daria Kordića je još jedan poraz istine o agresiji na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima i još jedan poraz pravde za žrtve tih zločina.

OsuÄ‘eni ratni zločinac Dario Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Haški sud proglasio je Kordića krivim zbog kršenja običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti. Haški sud ga je osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u u Lašvanskoj dolini. U jednom trenutku desio se incident kada je jedan muškarac počeo uzvikivati "Ubico, ubico" što se gomili nije svidjelo, pa ga je počela udarati.

Vijesti: