Vijesti

Z A H T J E V za prijem Bosne i Hercegovine u pridruženo članstvo Evropske unije

  Z    A    H    T    J    E    V

 za prijem Bosne i Hercegovine u pridruženo članstvo Evropske unije

 

                                                            Adresirano:

 

        Martin Schulz                          Herman Van Rompuy            José Manuel Barroso           

      Predsjednik Evropskog           Predsjednik Evropskog         Predsjednik Evropske

    parlamenta                               vijeća                                      komisije

 

           Catherine Ashton                                                              Štefan Füle

        Visoka predstavnica za vanjske                                         Povjerenik za proširenje

     poslove i sigurnosnu politiku EU                                       Evropske unije

 

    David Cameron                    Angela Merkel                                  François Hollande

  Premijer                                Kancelarka                                       Predsjednik

Velike Britanije                    Savezne Republike Njemačke          Republike Francuske

                 

 

Vaše Ekselencije / Poštovani Prijatelji,

               

Poznato Vam je da je trenutno važećim zakonskim rješenjima, regulisanim Daytonskim mirovnim sporazumom, ustrojstvo Bosne i Hercegovine u nepomirljivoj koliziji s konvencijama UN i međunarodno-pravnim normama, kao i osnovnim građanskim pravima i slobodama, što samo po sebi nameće nužnost reformi, koje su ujedno i uslov za prijem naše zemlje u Vaše članstvo.

 

Međutim, zbog Daytonom definisanih mehanizama blokade kod donošenja odluka nemoguće je te reforme sprovesti u Parlamentu, jer političkoj volji jednih, suprostavljena je ideološka volja drugih, koji i dalje sprovode rigidne planove svojih mentora iz vana, čime smo mi, građani Bosne i Hercegovine, dovedeni u gotovo bezizlaznu situaciju.

 

Kako bi došlo do pomaka u zaštiti građanskih prava potrebno je za početak u zakone Bosne i Hercegovine dekretom OHR-a unijeti odgovarajuće akte zemalja Evropske unije koji se tiču temeljnih civilizacijskih vrijednosti vezanih za kažnjavanje veličanja nazadnih ideologija, kao i negiranje genocida.

 

Evropska unija, SAD, Savjet Evrope, te druge vodeće svjetske demokracije, u svojim parlamentima donijele su rezolucije osude Srebreničkog genocida, što ima i obavezujuću težinu. Usprkos tome u Bosni i Hercegovini svakodnevno svjedočimo veličanju fašizma i ismijavanju njegovih žrtava, čime se direktno omalovažavaju i krše međunarodno pravo i spomenuti akti najviših zakonodavnih tijela navedenih država.

 

Kao građani Bosne i Hercegovine ponosni smo što je u vrijeme Udruženog zločinačkog pothvata i agresije na svoju teritoriju, praćenog neviđenim terorom i Genocidom, naša domovina u praksi implementirala sve pozitivne vrijednosti na kojima deklarativno počiva Vaša zajednica evropskih država i naroda, odnosno branitelji su tada na slobodnim teritorijama sačuvali Bosnu, dok su agresori na okupiranim područjima do temelja srušili Evropsku uniju.

 

Usprkos tome, umjesto zaslužene nagrade, naša zemlja kažnjena je navlačenjem Daytonske luđačke košulje, kojom su istovremeno legalizirane i legitimizirane anticivilizacijske fašističke ideologije koje su je rušile, što je samo po sebi opasan historijski i međunarodno-pravni incident.

 

Vaše Ekselencije / Poštovani Prijatelji,

 

Zbog svega navedenog, uime 80% bh. građana koji po svim anketama budućnost svoje države vide u Evropskoj uniji, zahtijevamo da u interesu održive i trajne stabilizacije stanja i otvaranja perspektive za prosperitet Bosne i Hercegovine i ovog dijela Evrope, donesete momentalnu i bezuslovnu odluku o njezinu prijemu u Vaše pridruženo članstvo, na prijelazni period ne duži od tri godine.

 

Za vrijeme perioda od tri godine Vaša Unija bi svojim direktnim angažmanom asistirala u sprovođenju strukturalnih reformi i izradi modernog, sa svojim zakonima i međunarodnim konvencijama usaglašenog Ustava Bosne i Hercegovine, kako bi i formalno bili ispunjeni uslovi za naše punopravno članstvo.

 

Podsjećamo da je Hrvatska već članica EU, a Srbija i Crna Gora su dobile status pridruženih članova, čime je nama kao građanima Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji se i po presudama Tribunala u Den Haagu odvijao međunarodni ratni sukob u kojem su spomenute susjedne države učestovale kao agresori, odaslana indikativna poruka o aršinima međunarodnih zakona, te poimanja građanskih prava i pravde kao vječne kategorije.

 

Argument više za prijem Bosne i Hercegovine u Vaše pridruženo članstvo je i činjenica da su stotine hiljada naših građana, svojevremeno žrtava etničkog čišćenja, sada i Vaši građani, odnosno državljani EU.

 

Smatramo da za Bosnu i Hercegovinu treba osmisliti koncept po uzoru na Maršalom plan, koji će osim ekonomije obuhvatiti i segmente poput državne uprave, lokalne samouprave i ljudskih prava, a potrebno je formirati i antikorpucijsko tijelo EU sa sjedištem u BiH, koje će se baviti ulaženjem u trag tokovima plijena ratnog profiterstva i postratnog privrednog kriminala u regionu, koji je po pouzdanim saznanjima, u režiji nekih aktualnih nosilaca političkih funkcija, a zahvaljujući Daytonskom mehanizmu o tzv. specijalnim vezama entiteta sa susjednim državama, iz naše zemlje dislociran u zemlje susjedstva i obratno. 

 

Predlažemo i istragu da li se ruskim investicijama u BiH i šire pere novac zarađen poslovima ruske mafije koja operiše diljem svijeta, s čime u vezi nužno je oformiti odgovarajuće povjerenstvo EU i SAD, jer na primjeru aktualne agresije na Ukrajinu, moguće je da Rusija upravo taj novac koristi za finansiranje svoje ekspazionističke vojne mašinerije.

 

Na kraju apostrofiramo da je Bosna i Hercegovina, kao stara evropska država, šansa i test Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, da na djelu dokažu privrženost svojim osnovnim načelima, ali i da njezinim prijemom u svoje političko-sigurnosne strukture ojačaju svoj geostrateški položaj u ovom dijelu Evrope, koji djelovanje Rusije sve otvorenije ugrožava.

 

               

S poštovanjem,                                                                     

 

 

Edit Agović                                    Hamdija Čustović                 Luka Markešić

NVO Građanski Monitoring           Kongres Bošnjaka                  Hrvatsko narodno vijeće              

                                                        Sjeverne Amerike                   Bosne i Hercegovine

 

Emir Ramić                                   Jadranko Odalović               Ervin Sendijarević                                                                             

IGK - Institut za istraživanje          BGV – Bosansko                    EU Bosanski                               

genocida - Kanada                          Građansko Vijeće                   Kulturni Centar                                                       

                                                                                                                                                                                 

Mehmed Pargan                            Ismeta Mameledžija            Satko Mujagić

CMOK – Udruženje građana          Udruženje za mlade               BiH Platforma

za mir obrazovanje i kreativnost     “Youth Prosperity”                Nizozemska

 

Elvira Kapo                                    Ibrahim Osmanbašić                      

Fondacija “SEDRA”                       Udruženje za kulturu

Holandija                                         Novo Sarajevo

Vijesti: