Vijesti

26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture

26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada IGK podržava Međunarodni dan podrške žrtvama torture. IGK poziva državu BiH da posveti veću pažnju žrtvama torture, populaciji koja nema riješen status.

Kroz logore u BiH je prošlo oko 200.000 logoraša u 657 logora gdje je ubijeno oko 30.000 osoba, a silovano oko 25.000. To su podaci koji nijednog čovjeka u BiH i van zemlje ne mogu ostaviti ravnodušnim. Ovi podaci su i pokazatelji da institucije vlasti u BiH moraju poduzeti mjere kada je u pitanju briga i zaštita žrtava torture.

Još jednom IGK izražava nezadovoljstvo zbog nedonošenja adekvatnog zakona, koji bi žrtvama znatno pomogao pri stjecanju i ostvarivanju prava koja su im neophodna shodno torturama koje su preživjeli u logorima i drugim mjestima zatočenja. Zakon je blokiran od strane političkog establišmenta entiteta RS.

Žrtvama torture je neophodna reparacija. Država i društvo u BiH su obavezni da im omoguće potrebne tretmane, ali i da sve žrtve podrže u procesu ponovnog uspostavljanja dostojanstvenog i pristojnog života.

Vijesti: