Vijesti

"Prešli su", završen prvi strip o genocidu u Srebrenici

"Prešli su", završen prvi strip o genocidu u Srebrenici

Ovih dana je završen prvi strip o genocidu u Srebrenici. Strip nosi naziv "Prešli su", a autori su novinari Samir Karić i Jerome Stickman (Admir Delić).  Radi se o kratkoj priči, utemeljenoj na istinitim dogaÄ‘ajima, koja na potpuno novi i do sada neviÄ‘en način govori o najvećem zločinu u Evropi poslije 2. svjetskog rata.

Podržavajući prvi strip o genocide u Srebrenici, Institut za istraživanje genocida, Kanada izjavljuje: Kompleksnost pitanja o genocidu zahtijeva da se na više razina govori i djeluje, a jedna od njih estetičko-umjetnička i poietička je izuzetno važna da bi se deblokirale zatomljene informacije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Umjetnost je medij koji bi, pored teorijskih analiza i prezentacija, mogao deblokirati činjenice i informacije o genocidu – o tome ko je počinio genocid, ko je žrtva genocida, u kojoj zemlji je izvršen genocid i koji su ciljevi genocida”.

Mehmed Pargan, novinar i publicista, članInternacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada u predgovoru stripa je napisao da nas autori vješto uvode u grotlo Srebrenice, grade likove, vode kroz zasjede, minska polja, pored masovnih grobnica i dovode na slobodnu teritoriju. "Njihovi likovi ostaju živi iz dva razloga: da razbiju stereotip poimanja Srebrenice, donoseći nam uvjeravanje da se zločin ne može isplatiti, jer uvijek neko ostane da ispriča priču i produži život, i drugo, kao istraživači-novinari i crtači, autori žele donijeti novu priču o Srebrenici, ugraditi je u mozaik već ispričanih priča i pokazati mjesto na koje će doći sljedeća priča. Stil plasiranja stripsličica relativno je anahron, ali autori i na ovaj način žele doprijeti do kraja prošloga stoljeća, kada se genocid u Srebrenici desio" napisao je ParganOn je takoÄ‘er napisao da je strip "Prešli su", uokviren u majstorski koncipiranu, dinamičnu priču, vrlo važno djelo, te da se radi originalnoj umjetničkoj formi, koja govori o najmasovnijem ratnom zločinu u novijoj evropskoj povijesti”. Izdavač stripa je Bosanska medijska grupa iz Tuzle. Strip će biti promovisan u narednim danima.

Vijesti: