Vijesti

Zajedničko saopćenje američkih i kanadskih Bošnjaka povodom skandalozne presude Okružnog suda u Haagu

14. juli, 2014.

 

Zajedničko saopćenje američkih i kanadskih Bošnjaka povodom skandalozne presude Okružnog suda u Haagu

 

U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, na silu protjeranih iz svoje domovine u Sjevernu Ameriku, u ime američkih i kanadskih prijatelja istine o tim največim zločinima u Evropi poslije holokausta, u ime pravde za žrtve tih zločina Kongres Bošnjaka Sjeverne merike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izražavaju nezadovoljstvo presudum Okružnog suda u Haagu, po kojoj je Holandija djelomično odgovorna za genocid u Srebrenici, za smrt samo 300 Srebreničana. Podržavajući stav žrtava genocida koje želi potpunu istinu i pravdu, te da Holandija prihvati potpunu odgovornost za propuste svojih vojnika, smatramo da Holandija ima odgovornost ne samo za stradanje Srebreničana koji su se nalazili u bazi holandskog kontigenta mirovnih snaga UN-a.

 

Podsječamo da Rezolucijom UN-a misija holandskog bataljona bila je da zaštiti cijelu zonu sigurnosti UN-a, odnosno sve graÄ‘ane Srebrenice, a ne samo one koji su se nalazili u bivšoj Fabrici akumulatora, u kojoj je bilo njihovo sjedište, a u kojoj su pronašli utočište. To što Srebreničani nisu smjeli ili nisu htjeli da utočište pronaÄ‘u u bivšoj Fabrici akumulatora, sadašnjem Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, ne znači da holandske snage nisu odgovorne za one koji su spas pokušali pronaći u šumama.

 

MeÄ‘unarodna zajednica i posebno holandska vlada se moraju suočiti sa stvarnim, a ne parcijalnim činjenicama o onome što se desilo u Srebrenici.

 

Kao glas žrtava genocida, u ime potpune istine i pravde, potpuno nezadovoljni sa presudom, smatrajući da sve žrtve trebaju da dobiju tužbu i da je država Holandija odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve, KBSA i IGK u saradnji sa udruženjima žrtava genocida traže da se uloži žalba drugostepenom sudu i da se tako doÄ‘e do potpune istine i pravde. Ukoliko drugostepeni sud ne promjeni odluku treba uložiti žalbu meÄ‘unarodnim sudovima.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

www.bosniak.org

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

www.instituteforgenocide.org

Vijesti: