Vijesti

SVJEDOČENJE O ISTINI I TRAGANJE ZA PRAVDOM NAJVEČI DUG PREMA ŽRTVAMA PRIJEDORSKOG GENOCIDA

SVJEDOČENJE O ISTINI I TRAGANJE ZA PRAVDOM NAJVEČI DUG PREMA ŽRTVAMA PRIJEDORSKOG GENOCIDA

Nepravda i zločin največe vrste je što su Prijedorčani ni krivi ni dužni usmrćeni u najtežim mukama agresije i genocida, još veča nepravda prema žrtvama bi bila ako ubice Prijedora i Prijedorčana ostanu nekažnjene, ako istina i pravda ne pobijede

Baš danas na dan ispraćaja 284 žrtve genocida u Prijedoru u vremenu, koje nije ni ratno, a nije ni mirnodopsko, prije svih Bošnjake treba podsjetiti da razmisle o svojoj slobodi, da se ne igraju sa svojom slobodom jer bi je mogli i izgubiti. Bošnjaci nikada nisu bili, niti su sada, remetilački društveni ili državni faktor, Bošnjaci nisu izazivali sukobe, ustanke, ratove, vjersku niti nacionalnu mržnju, ali su samim svojim postojanjem, smetali nacionalističkim, hegemonističkim, zločinačkim i asimilatorskim velikosrpskim i velikohrvatskim programima.

Velika je ljudska tuga danas još jednom poručila, od istine i pravde otuÄ‘enom ljudskom rodu, da Prijedora više nema. Ali Prijedorčani koji su iz njega protjerani kao žrtve agresije i genocida, ko zna kojih po redu fašizama evropskih i svjetskih lutanja će obnoviti svoj grad, a time i svoju državu Bosnu i Hercegovinu, jer je to obećanje Gospodara svih svjetova, koji je Vječan i Koji ispunjava Svoja obečanja.

U gradu koji je obrise grada dobio zahvaljujući Bošnjacima i Hrvatima, preživjeli Prijedorčani poručuju gospodi koji osjećaju olakšanje zbog toga što nije dokazan genocid u Prijedoru pred meÄ‘unarodnim sudovima, da će najgori oblik zločina protiv čovjeka i civilizacije uskoro biti dokazan i u Prijedoru.

Zato preživjeli Prijedorčani imaju velik dug prema svojim žrtvama. To je svjedočenje o istini. Jer, ukoliko budu ćutali i njih će ponovo vaditi iz novih grobnica i jama.  Prijedorske žrtve su ubijene zarad velikosrpskih nacionalističkih ciljeva, jer tim ciljevima smetaju Bošnjaci, ljudi, graÄ‘ani, Prijedorčani.  Zato nema zaborava ni oprosta. Ko nam daje pravo da zaboravimo ili nekome oprostimo smrt hiljade nedužnih Prijedorčana?  Pravo na život daje samo Bog i samo je On taj koji ga ima pravo uzeti.

IGK

Vijesti: