Vijesti

Svjedočenja o strahotama Koncentracioni logor smrti Keraterm

 

Svjedočenja o strahotama Koncentracioni logor smrti Keraterm

Jauci i rafali iz "sobe 3"

Keraterm je jedan od najozloglašenijih logora na području Prijedora kroz koji je od maja do avgusta 1992. godine prošlo oko 3.000 logoraša, a ubijeno je njih 371. Ubijanja i najsuroviji oblici fizičkog i psihičkog zlostavljanja logoraša trajala su tokom cijelog perioda od maja do avgusta 1992. godine, kada je logor bio raspušten. Preživjeli logoraši svjedoče da je u takozvanoj "sobi 3" te noći, 23. na 24. juli, ubijeno oko 200 logoraša.

Za koncentracione logore smrti u Prijedoru izrečeno je 37 presuda. Prijedorski politički establišment i dalje nastavlja sa ponižavanjem preživjelih logoraša i žrtava agresije i genocida. Gradonačelnik Pavić koga meÄ‘unarodna zajednica nagraÄ‘uje zato što ponižava žrtve ne dozvoljava žrtvama osnovno ljudsko pravo, pravo na pamćenje, pravo na obilježavanje mjesta stratišta, pravo na istinu, pravo na pravdu. Koliko on ponižava Bošnjake i Hrvate jasno govori činjenica da ni ovogodišnji 20 juli nije htio proglasiti danom žalosti kada je ukopan 284 Prijedorčanin, žrtve genocida.

Prijedor više nije Prijedor. Institut za istraživanje genocida, Kanada je u više navrata informisao svijetsku javnost o antibošnjačkom i antihrvatskom djelovanju prijedorskog političkog establišmenta na čelu sa Markom Pavićem.

Vijesti: