Vijesti

ULICA DOKTORA ESADA SADIKOVIĆA U PRIJEDORU

ULICA DOKTORA ESADA SADIKOVIĆA  U PRIJEDORU

ÄŒovjek, humanista, doktor, metafora za žrtve elitocida u Prijedoru i Bosni i Hercegovini, borac perom, umom, intelektom, humorom, ako uopšte još ima istine i pravde, humanosti i ljudskosti onda treba u našem Prijedoru bar jednoj ulici dati ime Doktor Esad Sadiković. Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde, sve ljude dobre volje da zajednilki djeluju kako bi ime prijedorske legende krasila ime jedne ulice u gradu koji je bio grad zato što je u njemu bio doktor Eso.

U noćnim satima 5. avgusta 1992. Godine upravnik logora Omarska Drago Prcać (osuÄ‘en u Hagu na pet godina zatvora, pušten 2005.) prozvao je:

Bolna šutnja

-
 Neka izaÄ‘e doktor Sadiković!

-
Hoću li ponijeti stvari sa sobom?

-
Kako hoćeš - glasio je Prcaćev odgovor. 

Dr. Sadiković je, tako ga pamte preživjeli logoraši Omarske, otišao sa stvarima pod miškom. Odveden je u mrkloj noći u jednom od autobusa prethodno postrojenih ispred zloglasnog kazamata, a potom napunjenih bošnjačkim logorašima. Nad jamom Hrastova glavica u općini Sanski Most svirepo je likvidiran 42-godišnji dr. Eso Sadiković.  Smrt Doktora Ese postala je paradigma i metafora stradanja Prijedorčana. 

Djeca rahmetli Ese Alma i Enes, kojima je majka Zorica Gigović, odmah nakon očeve smrti promijenila imena u Veronika i Filip, a ona se udala za Srbina, bivšeg radnog kolegu njenog svirepo ubijenog supruga Ese, danas žive u Americi, jednog dana trebaju doću u ulicu Doktora Ese.

                            

 

Vijesti: