Vijesti

Povodom prve promocija poeme "Hava majka prijedorčanka" u Prijedoru

Povodom prve promocija poeme "Hava majka prijedorčanka"  u Prijedoru

Bošnjakinje i Bošnjaci i kad umiru žive, jer  nikad u njima ne može biti ubijen osjećaj za ljepotom koja svjedoći Ideju Bosne i Bosanski duh

Povodom prve promociju Poeme „Hava majka Prijedorčanka“, poeme o bosanskohercegovačkoj majci koja je u jednom danu ostala bez šest sinova i supruga, autora Admira Muhića, člana Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za ustraživanje genocida Kanada, u Prijedoru, gradu koji više nije grad jer se u njemu još uvijek osjeća trag agresije, genocida, ekocida, etnocida, urbicida, kulturocida, elitocida, mučenja u koncentracionim logorima smrti, silovanja, nasilnog protjerivanja.

 

I oni koji shvate da je Dejtonski {ne} sporazum koji je legalizovao I legitimirao rezultate agresije i genocida stupica za Bošnjake i put za uništenje Bosne i Hercegovine blizu su spasa. Oni koji shvate da je budućnost nacionalnog sazrijevanja Bošnjaka intitucionaliziranje kolektivne kulture pamćenja blizu su spasa. Oni koji shvate da istina o zločinu podrazumjeva multidiminzionalni pristup zločinu i zločincima protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine blizu su spasa. Oni koji shvate da pravda za žrtve zločina podrazumjeva presudu zločinu i zločincima i reparaciju štete i boli žrtvama blizu su spasa.

 

Majka Hava svojim životom poslije zločina kao svjedočanstvom kulture pamćenja, svjedočanstvom istine i pravde je spašena, jer ta majka – heroj je postala simbol bosanske, evropske, svijetske majke, simbol boli i patnje, simbol borbe za istinu i pravdu, simbol koga čuva i voli Bog. A i mi svi koji ulažemo napore da istina i pravda pobjede.

 

Jer kao to divno napisa Elmedina Muftić, takoÄ‘e članica Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada: “Ovo je bol koja ne poziva na mržnju. Ovo je tuga koja ne poziva na osvetu. Ovo je majčinska dova koja samo iskazuje ljubav, za evladom, njih šest, njih stotine hiljada pobijenih i otrgnutih iz majčinskog srca. Ovo je svjedočanstvo o jednom vremenu koje se ne smije zaboraviti. Ovo je poziv na pamćenje. Ovo je najbolja osveta krvniku, kad ga pjesmom na zločin podsjećamo. Ovo mu je poruka da nas nije ubio. Pokušao je da nam ubije ljeto, al` u nama živi proljeće. Mi i kad umiremo živimo, jer nam nikad nisu ubili osjećaj za ljepotom. Nisu nam ubili ljubav za čovjeka. Nisu ubili majke koje i danas raÄ‘aju gazije. Ovo je Admirova poruka majki rh. Emini…“Na pravi put sam ti majko izašao“.

 

Hvala ti Havo – bosanska, evropska, svijetska majko. Hvala ti Admire što od boli napravi nadu. Hvala ti Elmedina što perom pozva na pamćenje.

Emir Ramić

Vijesti: