Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 825. godišnjice Povelje Kulina bana

28. august 2014.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 825. godišnjice Povelje Kulina bana

 

825 godina  Povelje Kulin bana – 825 godina univerzalnoga svjedočenja bosanskohercegovačke državnosti, bošnjačke nacionalne bitnosti i bitisanosti i svih društvenih odlika i oblika Ideje Bosne i Bosanskog duha

 

Suverena država Bosna je osnovana 1180. godine nakon što je bizantinski car Manuel I Komnen predao vlast nad Bosnom u ruke Kulin bana. U toku svoje vladavine koja je trajala 24 godine {1180. – 1204,}, uprkos žestokim napadima sa svih strana Kulin ban je uspio očuvati samostalnot Bosne i učvrstiti njenu moć. Posebno značajan podatak za povijest Bosne i Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika predstavlja Kulinova povelja. On  je historijski dokument, jedan je od rijetkih bosanskih  ali istovremeno i južnoslavenskih dokumenata, pisan perom 29. augusta 1189. godine na pergamentu. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome južnoslavenskom svijetu sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima. Ova Povelja je od historijskog značaja jer je napisana na bosanskom jeziku, bosanskim pismom bosančica, jer državu imenuje imenom Bosna, jer stanovnike države Bosne naziva Bošnjani.  Uz ovo Kulin ban je osnovao tolerantnu, prvu i jedinu oficijelno multireligijsku, multikulturnu i multinacionalnu državu toga doba na tlu Evrope.

 

Povelja Kulina bana univerzalnoga je karaktera i neposredno odslikava sve odlike i oblike Ideje Bosne i Bosanskog duha kao  što su: suživot, humanizam, tolerancija, poštivanje, priznavanje i prihvatanje drugih i drukčijih. Ovim zasvjedočenim pisanim spomenikom otvaraju se vrata za povijesni razvoj bosanskohercegovačke države i društva, bošnjačke nacije, bosanskoga književnog jezika i njegove diplomatske graÄ‘e.

 

Kroz sljedeća dva stolječa kraljevina Bosna je sve više jačala da bi krajem 14 vijeka postala regionalna supersila. Kulinova povelja je pisano, historijsko svjedočanstvo o teritorijalnoj i državitvornoj bosanskohercegovačkoj svijesti.  Povelja Kulina bana pokazuju da je Bosna imala suverenog vladara, ureÄ‘enu državnu vlast, dvor, kancelriju i sve službe koje mogu obezbijedtit sprovoÄ‘enje odredaba kojima Kulin Ban i bosanski vladari garantuju svaku sigurnost i slobdu kretanja i boravka u Bosni bez zle primisli i posljedica uz puno poštovanje zakona što pokazuje visok stepen kulture zaštite ljudskih prava i sloboda koju su mogli da osjete svi stranci u toku boravka i slobodnog kretanja po Bosni. Povelja Kulina bana na najbolji, historijsko dokumentovani način daje odgovor na kontinuirano, zlonamjerno prekrajanje historije

da je Bosna dio velikosrpske ili velikohrvatske državne tvorevine. Zbog tog anticivilizacijskog, antihistorijskog, kvazinaučnog prekrajanja historijskih činjenica voÄ‘ena je nedavna agresija i genocid na meÄ‘unarodno priznatu, suverenu, samostalnu bosanskohercegovačku državu sa ciljem da se teritorijalnom podjelom države i uništenjem društva u kome stotinama godina egzistira Ideja Bosne i Bosanski duh stvore Velika, Srbija, Velika Hrvatska i Velika Crna Gora.

Ono što su bili kadri učiniti prije osam stolječa, Bošnjaci su bili kadri učiniti i osam stolječa kasnije, zajedno sa svim iskrenim Bosancima i Hercegovcima uspostavili su suverenu i nezavisnu, meÄ‘unarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu u uslovima strašne agresije i genocida.

 

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 

 

 

Vijesti: