Vijesti

Javno i jasno govoriti o genocidu najbolje je sredstvo u borbi protiv negiranja genocida

U KANADSKOM MUZEJU ZA LJUDSKA PRAVA STALNA MUZEJSKA POSTAVKA O GENOCIDU U SREBRENICI I BIH

 

Javno i jasno govoriti o genocidu najbolje je sredstvo u borbi protiv negiranja genocida

 

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada prisustvovat će otvaranju prvog Kanadskog muzeja za ljudska prava koji se zvanično otvara 19. septembra.

 

Kanada je, otvaranjem Muzeja za ljudska prava, potvrdila stvoju opredijeljenost za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Sva ljudska bića roÄ‘ena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Osnovna funkcija muzeja je istraživanje i razumijevanje ljudskih prava i sloboda i promicanje razmišljanja i dijaloga o ljudskim pravima i slobodama.

 

U posebnom prostoru pod simboličnim nazivom "Prekinuti tišinu - Riječi su moćne", na prijedlog Instituta za istraživanje genocida Kanada, nalazit će se i stalna postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

 

Na taj način, prezentiranjem naučnoistraživačkih, sudskih i pravnih činjenica o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, želimo se institucionalno, znalački i argumentovano suprotstaviti sve izraženijim oblicima negiranja genocida u Srebrenici na prostoru Sjeverne Amerike.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada zahvaljuje se Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici na kontinuiranoj podršci u borbi za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima i borbi za pravdu za žrtve tih zločina. Posebno se zahvaljujemo rukovodstvu Kanadskog muzeja za ljudska prava koje je odvojilo dio prostora za stalnu muzejsku postavku o genocidu u Srebrenici, što je, zajedno sa usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Kanadskom parlamentu, najefikasnija sredstvo borbe protiv onih koji negiraju genocid u Srebrenici i BiH.

 

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: