Vijesti

Saopcenje Zlatiste 1

            

21. septembar 2014. godine

VANREDNO SAOPĆENJE BOŠNJAÄŒKIH ORGANIZACIJA U SJEVERNOJ AMERICI

 

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima i u ime mnogih Amerikanaca i KanaÄ‘ana prijatelja istine o zločinima agresije i genocida u Bosni i Hercegovini najoštrije osuÄ‘ujemo barbarsko postavljanje spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva. Smatramo ovaj gnusni, anticivilizacijski, sramni, nečasni i neprimjereni čin novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim prekrajanjem historijskih i sudskih činjenica o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim atakom na žrtve tih zločina i na kraju novim atakom na suverenitet države Bosne i Hercegovine jer je krst postavljen bez dozvole na državnom bosanskohercegovačkom zemljištu.

 

Ovim putem informišemo sjevernoameričku i svijetsku javnost na činjenicu da je upravo sa Zlatišta tokom opsade Sarajeva u prosijeku ispaljivano 320 projektila teške artiljerije dnevno. Stoga, smatramo da je obilježvanje takvog mjesta sa kojeg je tokom četiri godine granatama i snajperskom vatrom polako ubijano više od 14.000 Sarajlija od čega je 1.600 žrtava djeca neviÄ‘eni, barbarski atak na čovjeka i civlizaciju na ideju Bosne i Bosanski duh.

 

Podsjećamo američku, kanadsku i svijetsku javnost da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog Korpusa Vojske eniteta Republike Srpske osuÄ‘eni zbog neselektivnog granatiranja grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije. General Stanislav Galić je za to zločinačko djelo osuÄ‘en na doživotnu robiju, a general Dragomir Milošević na 29 godina zatvora.

 

Zbog ovog barbarskog čina slijedi zajednička akcija svih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija koje će u ime žrtava i svjedoka največih zločina poslije holokausta u Evropi tražiti hitno anagažovanje SAD i Kanade i cijelog antifašističkog svijeta na ždruženu akciju za uklanjanje sramnog obilježja.

 

Istovremeno od državnih organa Bosne i Hercegovine tražimo hitnu akciju za uklanjanje krsta i kažnjavanje svih onih koji su učestvovali u ovaj sramnoj akciji za koju nije izdata dozvola i zbog koje je uzurpirana državna, bosanskohercegovačka zemlja.

 

 

Na kraju od OHR-a i posebno Valentina Inzka tražimo hitnu i bezkompromisnu akciju protiv barbarske provokacije koja najozbiljnije narušava mir, stabilnost,  suživot i suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

Mi poštujemo svačije pravo na vjerska obilježja ali je ovo obična provokacija graÄ‘anima Sarajeva koji su godinama trpili opsadu.  Križevi, krstovi, i polumjeseći pripadaju na crkvama i džamijama a ne na brdima.

 

S poštovanjem,

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

cnab@bosniak.org

Institut za Istraživanje Genocida, Kanada (IGK)

info@instituteforgenocide.org

Vijesti: