Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada o predaji peticije za spomenik ubijenoj djeci Prijedora

Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin ubijanje djece. Gradonačelnik Prijedora koji 20 godina poslije agresije i genocida i dalje uskračuje osnovna ljudska prava i slobode žrtava ima još jednu priliku da pokaže minimum ljudskog dostojanstva i dozvoli izgradnju spomen obiljžja prijedorskoj djeci.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada o predaji peticije za spomenik ubijenoj djeci Prijedora

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK } je podržao peticiju putem koje su roditelji ubijene djece u Prijedoru zatražili od Skupštine grada da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da se ta izgradnja finansira iz budžeta grada.

IGK još jednom podsjeća da je meÄ‘u više od 3100 ubijenih civila u Prijedoru u periodu od 1992. do 1995. godine  i 102 su djeteta. Nedužna prijedorska bošnjačka mladost je ubijena samo zato što je bila nacionalno i vjerski različita od agresora i zločinaca. Stradali prijedorski mališani još nemaju spomenik koji bi svjedočio o zločinima genocida u Prijedoru.  Djeca su ubijena tokom tzv.akcije „čišÄ‡enja", što je zapravo neadekvatan naziv, radilo se o najtežem obliku zločina protiv čovjeka i civilizacije, zločinu genocida. Na spomeniku koji treba biti podignut u užem gradskom jezgru treba da stoje imena i godišta ubijene djece, meÄ‘u kojima ima i beba.

IGK je u više navrata upozoravao svijetsku javnost o ponižavanju žrtava agresije i genocida u Prijedoru, posebno od strane aktuelnog gradonačelnika. S obzirom na nespremnost gradonačelnika i poslanika u Skupštini grada da pokrenu pitanje izgradnje spomenika u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama, roditelji su morali iskoristiti odredbu Statuta koja omogućava da se to pitanje stavi na dnevni red Skupštine ukoliko se prikupi 1.000 potpisa graÄ‘ana Prijedora.  Peticiju je tokom 2014. godine potpisalo 1.175 graÄ‘ana Prijedora, a podršku je dalo još 242 ljudi iz drugih mjesta. S tolikim brojem potpisa peticija ispunjava uslove propisane u Statutu Grada za donošenje potrebnih akata iz nadležnosti organa Grada o izgradnji spomenika ubijenoj djeci

Na dan državnosti Bosne i Hercegovine, ove godine,  peticiju je nadležnim političkim subjektima grada Prijedora uručio predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić.

Polazeći od činjenice da je jedno od najvažnijih prava i sloboda žrtava agresije i genocida dostojanstvena, humana, ljudska obilježja stradalih žrtava, IGK traži od nadležnih prijedorskih političkih subjekata da provedu ovaj zahtjev roditelja ubijene djece i tako otvore proces vračanja Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

http://instituteforgenocide.org/?p=8954&lang=bs

Vijesti: