Vijesti

Svi oni koji obilježavaju Dan državnosti su na strani antifašističke koalicije

Svi oni koji obilježavaju Dan državnosti su na strani antifašističke koalicije

 

ZAVNOBIH je obilježio prošlost i odredio sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine. On predstavlja početak bosanskohercegovačke moderne državnosti s historijskim granicama koje datiraju još iz srednjovijekovne Bosne. Bosna i Hercegovina kao jedna od najstarijih država u Evropi nije nikada bila pokorena iako je bila pokoravana i uništavana, preživjela je dva odbrambeno-oslobodilačka rata, sedam neprijateljskih fašističkih ofanziva te najteže oblike agresije i genocida. Preci današnjih Bošnjaka, Srba i Hrvata su na historijskom zasjedanju ZAVNOBIH zauzeli jedinstven stav da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj sva tri naroda imaju ista ekskluzivna prava i slobode na cijeloj njenoj teritoriji. Iz ovog jasno proizilazi stav da je svaki pokušaj podjele Bosne i Hercegovine bezpravan. Svi oni koji obilježavaju Dan državnosti su na strani antifašističke koalicije.

 

Dan državnosti je najvažniji blagdan za svaku državu pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Važno je izgraÄ‘ivati, podizati i osnaživati Bosnu i Hercegovinu kao državu i svakodnevno njegovati i nadograÄ‘ivati bosanskohercegovački identitet koji se historijski prepoznaje u Ideji Bosne i Bosanskom duhu, kao bosanskohercegovačkom odgovoru za egzistenciju čovjeka i civilizacije u obliku kulture prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg. ZAVNOBiH nam je ostavio na čuvanje dvije velike povijesne vrijednosti. Utemeljio je Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i antifašizam uzdigao do najviše društvene vrijednosti. To je omogućilo razvoj bosanskohercegovačkog društva na evropskim vriijednostima. Odlukama ZAVNOBIH utvrÄ‘ena je posebnost Bosne i Hercegovine u dva važna elementa, nedjeljivost u teritorijalnom i složenost u etničkom smislu. Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio - bratstvo, umjesto razdora - jedinstvo, umjesto podvojenosti - ravnopravnost, umjesto sluganstva tuÄ‘inu samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici.

 

ZAVNOBIH je forsirao i naglašavao jedinstvenu bosanskohercegovačku državu u kojoj susret sa državom čini radost u kojoj susret sa drugim i drugačijim opet čini radost. Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu Bosnu i Hercegovinu govore da je vještačka tvorevina koja nema budućnost, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv agresija i genocida, svima onima koji guše osnovna ljudska prava i slobode, svima onima koji uzalud hoće Bosnu i Hercegovinu samo po svome cilju, svim zarobljenicima prošlosti izbrisanih historija poručujemo:

Bosna i Hercegovina je historijski entitet koji ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju. Bosnu i Hercegovinu je nemoguće poharati tako da bi ostala poharana i uništena, ona će se uvijek vratiti na svoj nivo, na nivo Ideje Bosne i Bosanskog duha. Poraz te Ideje i tog Duha je poraz Bosne i Hercegovine, a ne propast Evrope. Kada su u pitanju zločini prema toj Ideji i tom Duhu svaki kompromis je sramna izdaja pravde i istine. Pomirenje nam treba radi povratka nade čovjeku i civilizaciji kroz vračanje Ideje Bosne i Bosanskog duha svome bosanskohercegovačkom izvoru, ali uz neopoziv uvjet da ratni zločinci budu gonjeni i kažnjeni, žrtva obeštečena. Bez toga nema niti može biti ni mira ni pomirenja, ni istine, ni pravde, ni historijskog vračanja Ideje Bosne i Bosanskog duha svome izvoru.

 

 

Bogastvo bosanskohercegovačkih nacionalnih, vjerskih i kulturnih razlika ne kida dušu bosanskohercegovačke zemlje, već koristi dobro svih i  napredku Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta. Toga bi trebali biti svjesni svi narodi u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nemaju drugu državu, a susjedi Hrvati i Srbi moraju shvatiti da ni Hrvatska ni Srbija ne mogu uživati trajnu stabilnost bez stabilnosti Bosne i Hercegovine.  Stoga, ne bježimo od svojih nacionalnih odrednica, ali svakako ne zaboravimo gdje smo roÄ‘eni, gdje su nam roÄ‘eni preci i gdje su nam roÄ‘ena djeca. Potrudimo se da u duhu ZAVNOBiH-a pokažemo da smo dostojni i spremni očuvati duh antifašizma, a kroz to i državnost Bosne i Hercegovine.

 

ÄŒovjek bez domovine je mrtav čovjek. Progonstvo iz domovine je najteža kazna živu čovjeku, jer što je čovjek bez domovine, bez jezika svoje domovine. Bosna i Hercegovina ostaje globalna slika svijeta sa bosanskohercegovačkom  hižom što je univerzitet slobodoumlja. Nacionalni interes Bošnjaka je očuvanje takve Bosne i Hercegovine kao države svih njenih graÄ‘ana i naroda. To je ključni, fundamentalni, najviši interes i vrhovni nacionalni cilj Bošnjaka. To je suštinska odredba nacionalnog programa Bošnjaka.

 

Svim istinskim baštinicima Ideje Bosne i bosanskog duha, svim onima koji rade da dobra zemlja Bosna i Hercegovina uvijek ostaje dobra čestitamo 25. novembar Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, politički subjektivitet i teritorijalni integritet.

 

Govor profesora Emira Ramića na centralnoj Akademiji sjevernoameričkih Bošnjaka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održaen u Atlanti, SAD

 

Vijesti: