Vijesti

Još jedno u nizu poniženje žrtava genocida u Prijedoru

Još jedno u nizu poniženje žrtava genocida u Prijedoru

Troškovi šehidske dženaze u Prijedoru ni pet mjeseci nakon dženaze nisu plačeni od strane Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Nalog za isplatu stoji kod šefice Odjela za finansije Dragice Janković koja je u telefonskom razgovoru kazala da je ne zanima što prijedorski šehidi leže pod dugom. Uposlenicima Medžlisa Islamske zajednice Prijedor takoÄ‘er je kazala da će sa plaćanjem odugovlačiti koliko god bude mogla duže.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} je o nehumanom, anticivilizacijskom, neprijateljskom, postupku Dragice Janković upozorio pojedince, institucije i organizacije sa kojima saraÄ‘uje. IGK je o ovom sramnom postupku upozorio bosanskohercegovačke državne organe, te organe meÄ‘unarodne zajednice. IGK podržava i učiniće sve što je u mogučnosti da se hitno podnese tužba za krivičnu odgovornost Dragice Janković. Istovremeno IGK će tražiti od Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine hitnu suzpenziju Dragice Janković koja svojim sramnim djelovanjem ne samo vrijeÄ‘a žrtve genocida u Prijedoru, narušava rad važne institucije kakva je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, već i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu.

IGK još jednom podsjeća da je MeÄ‘unarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije upravo formiran poslije otkrivenih stravičnih, zdravom ljudskom umu neshvatljivih zločina, u koncentracionom logoru smrti Omarska. Največi broj presuda na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije odnosi se na genocid u Prijedoru. Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid u velikom dijeliu je bila zasnovana na svjedočanstvima žrtava genocida u Prijedoru. Zato jedan od osnovnih zadataka MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije nije suhoparno arhiviranje zločina u Prijedoru, već pravno – sudsko priznanje zločina koji u sebe pored genocida uključuje i agresiju, ekocid, etnocid, urbicid, kulturocid, elitocid i sociocid.

IGK diže svoj glas za odbranu prava žrtava i svjedoka agresije i genocida u Prijedoru. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka agresije i genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti graÄ‘ana Prijedora. Žrtve date za slobodu se ne smiju i neće ponižavati. VrijeÄ‘anje žrtava i svijedoka agresije i genocida u Prijedoru je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj, osnovi. Oni koji javno, grubo i politički nekorektno negiraju i omalovažavaju potrebu žrtava da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih moraju otići sa pozicija koje obnašaju, u ime novog Prijedora, nove Bosne i Hercegovine, u ime ponovnog vraćanja Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

Vijesti: