Vijesti

OTVORENO PISMO INTERNACIONALNOG EKSPERTNOG TIMA INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA

 

09. 01. 2015.

 

OTVORENO PISMO INTERNACIONALNOG EKSPERTNOG TIMA INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA

 

BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ I MEĐUNARODNOJ JAVNOSTI

 

UPRAVNOM ODBORU VIJEĆU ZA IMPLEMENTACIJU MIRA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

NOVOIZABRANOM BOSANSKOHERCEGOVAÄŒKOM I BOŠNJAÄŒKOM POLITIÄŒKOM ESTABLIŠMENTU

 

Priznajte, poštujte i primjenite snagu Presude Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine protiv entiteta Republike Srpske, za genocid!

Sramno je, uz to i još jedan jasan dokaz aparthejda, da se u eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije velikog “Nikada više!” nakon holokausta, više od dvadeset godina poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, i dalje obilježava Dan entiteta Republike Srpske i krsna slava Svetog arhiÄ‘akona Stefana.

Sve bosanskohercegovačke. patriote i prijatelje istine i pravde u svijetu deveti januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine.

Temelji tzv. entiteta „Republika srpska“ na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuÄ‘eno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi, a u kojem se krše osnovna ljudska prava i slobode mnogih graÄ‘ana, prije svega Bošnjaka.

Dok politički establišment entiteta „Republike Srpske“ negira bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine, vi, bošnjački i pro-bosanski političari  i meÄ‘unarodna zajednica morate otvoriti proces preispitivanja legalnosti i opstojnosti tog entiteta te doprinijeti njegovom slanju na smeće historije, tamo gdje su završili slični zločinački projekti ovakve vrste u proteklom stoljeću. Ovaj proces svakako može početi primjenom presude MeÄ‘unarodnog suda pravde po kojoj su institucije entiteta Republika Srpska, vojska i policija, počinile genocid.

Presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine je najsnažniji argument za ostvarivanje prava žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini te najbolji instrument za vraćanja dostojanstva jednoj evropskoj državi i članici UN-a, kao i vraćanje dostojanstva svim njenim graÄ‘anima i žrtvama agresije. Još jednom ističemo pravo na ius cogens načelo (ÄŒlan 53 Bečke konvencije o pravu ugovora UN iz 1969. godine – poglavlje Ništavnost ugovora) na osnovu kojeg se u pravnoj praksi svijeta izvodi sveto pravo na nepriznavanje rezultata genocida, zločina za koji ne postoji zastarijevanje. Politički establišment entiteta Republika Srpska  i danas naglašavaju kontinuitet njihovih današnjih institucija sa onima koje su počinile zločin genocida.

Polazeći od toga da je anticivilizacijski proslavljati Dan entiteta „Republika  Srpska“, koji označava početak sistematskog i planiranog udruženog zločinačkog poduhvata protiv države Republike Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, naglašavamo da je kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta „Republika Srpska“ nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida (Kanada) vas poziva da odmah pošaljete apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sa preporukom da isti uvaži preporuke Venecijanske komisija i deveti januar proglasi neustavnim, štetnim za graÄ‘ane i narode u Bosni i Hercegovini, ponižavajućim za stotine hiljada žrtava i svjedoka agresije i genocida, nepravednim za sve prijatelje istine i pravde u svijetu. Obilježavanjem devetog januara se krši čak i nepravedni Dejtonski ustav i Ustav manjeg entiteta. Poručite jasno da entitet „Republika srpska“ nikada neće biti srpska država na tlu meÄ‘unarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez ozbira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanad, takoÄ‘er, poziva vas da konačno postanete istinski glas žrtava i patriota svoje zemlje te zatražite bezuslovnu primjenu Presude MeÄ‘unarodnog suda pravde, za koju ne treba suglasnost presuÄ‘ene strane (institucija entiteta Republika Srpska) nego je izvršenje u rukama oštećenih, tj. žrtava, čiji ste vi politički predstavnici. U pitanju je sudska istina, a ne politički ili lični stav. Pravo je na bosanskoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad naše budućnosti.

Potpisnici:

 

Profesor Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

Profesor dr. Rasim Muratović, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta, Sarajevo

 

Akademik Esad Duraković, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Ismet Dizdarević, Univerzitet, Sarajevo

 

Magistar Hamdija ÄŒustović, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Profesor dr. Senadin Lavić, Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Sarajevo

 

Dr. Mustafa Cerić, Svjetski bošnjački kongres

 

Profesor dr. Hariz Halilović, Univerzitet, Monash, Australia

 

Profesor dr. Smail Čekić, Univerzitet Sarajevo

 

Profesor dr. Muris Osmanagić, Univerzitet Sarajevo

 

Magistar Sanja Seferović Drnovšek, Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, Chicago, SAD

 

Profesor dr. Suad Kurtčehajić, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Kasim Trnka, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Fikret Bečirović, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Džemal Najetović, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Ferid Muhić, Univerzitet Skopje

 

Profesor dr. Zemir Sinanović, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Šemso Tucaković, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Fahra Fejzić Čengić, Univerzitet, Sarajevo

 

Profesor dr. Eli Tauber, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta, Sarajevo

 

Profesor dr. Sead Berberović, Univerzitet, Zagreb

 

Profesor dr. Nisveta Alispahić, Tuzla

 

Profesor dr. Haris Alibašić, Univerziteti Grand Rapids, SAD

 

Profesor dr. Ibrahim Kajan, Univerzitet Mostar

 

Docent dr.  Admir Mulaosmanović, Institut za historiju, Sarajevo BiH

 

Magistar Adamir Jerković, Arhiv Federacije BiH

 

Profesor Emir Nuhanović, Sarajevo

 

Adil Kulenović, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Sarajevo

 

Nadira Avdić Vllasi, Urednik programa na bosanskom jeziku Radio Televizije Kosovo i glavni urednik lista na bosanskom jeziku Alem

 

Magistar Fatmir Alispahić, Tuzla

 

Fadila Memišević, Sekcija Društva za ugrožene narode u Sarajevu

 

Eldin Elezović, New York

 

Bakira Hasečić, Udruženje žena žrtava rata

 

Mirsad Duratović, Udruženje logoraša Prijedor92

 

Ivana Ina Mostarac, Pravni službenik, koord. i osnivač prve organizacije djece i mladih u BiH i Sarajevu - NVO "Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo" - Djeca Sarajeva

Vijesti: