Vijesti

Izjava povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika

21. 02. 2015.

 

Izjava povodom 21. februara – MeÄ‘unarodnog dana maternjeg jezika

 

Bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije Bosne i Hercegovine. On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkih naroda te svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Bošnjački narod sebe legitimira bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na Bosnu i Hercegovinu jer je nastajao na bosanskohercegovačkoj zemlji. Zato je negiranje bosanskog jezika smiješno. To negiranje je ideološko-politička, a ne akademska ili naučna stvar.

 

Bosanski jezik je i jezik Bosanskog duha i Ideja Bosne, koji  se najbolje izražavaju u i sa tim jezikom. Upravo zbog toga se bosanskohercegovački odgovor na budućnost realizacije čovjeka i civilizacije, Duh i Ideja Bosne misleni kroz bosanski jezik, pokušava razoriti i narušiti.

 

Dvadeset godina poslije genocida u Srebrenici, največeg zločina u Evropi poslije Drugog svijetskog rata i dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma koji je bosanskohercegovačkoj državi onemogućio funkcionisanje i koji je legalizovao agresivno genocidne ciljeve i tako ostavio prostor novim agresivno genocidnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu, Bošnjaci kao slobodni ljudi, kao slobodan narod, kao slobodni graÄ‘ani Bosne i Hercegovine i Evrope ne mogu zaštiti svoja kulturna, ljudska i jezička prava i slobode. Na najgrublji i najsiroviji način u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i dalje se negira Bošnjacima pravo da bude ono što jesu, da misli i govori jezikom kojim misle i govore.

 

Na MeÄ‘unarodni dan maternjeg jezika porućujemo svima onima koji negiraju bosanski jezik. Bosanski jezik je neosporna, naučno utemeljena, historijska i kulturološka činjenica.  Bošnjaci kao evropski narod sa svojom državom u Evropi koji ne žele granice niti zidove izmeÄ‘u naroda i kultura, imaju pravo da svoj jezik imenuju bosanskim. Bosanski jezik je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija Bosne i Hercegovine po kojoj je ona jedinstvenija od svih drugih zemalja sa zajedničkom jezično-govornom supstancom.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

 

Vijesti: