Vijesti

Instituta za istraživanje genocida, Kanada u povodom 22 godine od zločina otmice putnika u Štrpcima

Instituta za istraživanje genocida, Kanada u povodom 22 godine od zločina otmice putnika u Štrpcima

 

Iz voza na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine ubijeno je 20 putnika,18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba nepoznatog identiteta.

 

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost zbog zločina koji su nad Bošnjacima vršeni tokom agresivno genocidnih udruženih zločinačkih poduhvata Srbije i Crne Gore, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} traži od nadležnih državnih organa Srbije i Crne Gore potpuno rasvjetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, uključujući i zločin počinjen u Štrpcima. Zočin u Štrpcima kao i drugi zločini počinjeni u vrijeme agresivno genocidnog državnog terora Srbije i Crne Gore sve više se potiskuju u zaborav. Žrtve tih zločina se marginaliziraju. Zločini relativiziraju. Srbijansko i crnogorsko društvo još nisu u stanju da se suoče s prošlošću.

 

IGK traži od pravosudnih organa Srbije i Crne Gore da se pronađu svi nalogodavci ovog ratnog zločina i adekvatno kazne. Zahtjevamo od Vlade Republike Srbije i općinskih vlasti u Prijepolju da uz spomen-obilježje gradski trg nosi ime po žrtvama otmice u Štrpcima, te pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama.

 

Ukoliko nadležni organi Srbije ne riješe ovaj slučaj IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima zatražiti da se slučaj Štrpci i drugi ratni zločini počinjeni u Sandžaku, prebace u nadležnost Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, jer samo direktno dokazivanje čitavog plana otmice, koji je očito postojao i adekvatno kažanjavanje idejnih tvoraca i realizatora zločina može polućiti istinu i pravdu. Crnogorska i srbijanska vlast su pred iskušenjima jer trebaju da pokažu koliko su spremne da se suoće sa tamnim mrljama svojih agresivno genocidnih prošlosti. Zločin u Štrpcima je dokaz da je Republika Srbija bila umješana u agresiju i genocid u Bosni i Hercegoviniu, jer su počinitelji tog zločina bili državljani Srbije i Crne Gore. Ovaj zločin se tzreba imati u vidu kod revizije tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Vijesti: