Vijesti

sAOPCENJE igk

 

Odbijanje žalbe od strane holandskog  suda je još jedan pokušaj rehabilitacije ideje, politike i prakse Miloševića, Karadžića i Mladića

 

Odbijanje žalbe od strane Vojnog odjeljenje višeg suda u holandskom Arnhemu na odluku o neprocesuiranju bivšeg zapovjednika holandskog bataljona u Srebrenici Thoma Karremans i njegovih pomoćnika je još jedno u nizu poniženja žrtava genocida, još jedan u nizu ataka na istinu o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i još jedan u nizu ataka na pravdu za žrtve tih zločina.  Sudsko neprocesuiranje Thoma Karremansa koji se rukovao s haškim optuženikom Ratkom Mladićem 1995. godine i s njim nazdravljao neposredno nakon ulaska jedinica tadašnje Vojske Republike Srpske u Srebrenicu je još jedan poraz meÄ‘unarodne pravde i poraz Ujedinjenih Nacija.

 

Od 1992. do 1995. pred očima svjetske javnosti u Bosni i Hercegovini izvršena je agresija od strane država Savezne republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, koje su, pored zločina protiv mira i sigurnosti čovječanstva, u svim okupiranim mjestima u Bosni i Hercegovini i gradovima u opsadi, izvršile masovna i pojedinačna ubistva i ranjavanja te druge oblike zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, uključujući i genocid.

 

Dvije decenije nakon genocida počinjenog u Srebrenici, na teritoriji sigurne zone Ujedinjenih Nacija, u julu 1995, evidentne su posljedice zločina genocida meÄ‘u preživjelim žrtvama koje se manifestiraju u bitnim aspektima ljudske i društvene egzistencije, individualnog i društvenog životaOd posebnog je značaja jačanje i podrška preživjelim žrtvama genocida. Ova i druge slične sudske odluke ne ide u prilog jačanja podrške žrtvama genocida. Zapravo ove sudske odluke pokušavaju rehabilitirati Miloševića, Karadžića i Mladića. Ove sudske odluke pokušavaju očuvati entitet koga Ujedinjene Nacije, internacionalni i nacionalni politički subjekti nisu smjeli dozvoliti, jer je tim entitetom agresor i izvršilac genocida nagraÄ‘en.

 

Samo utvrÄ‘ivanje istine i ostvarivanje  pravde vodi ka uspostavljanju pomirenja, trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je od izuzetne važnosti efikasno funkcioniranje pravosudnog sistema nacionalnih i internacionalnih sudova. Institut za istraživanje genocida, Kanada smatra neprihvatljivim, da su pojedinci, koji su sudjelovali u ratnim zločinima i zločinu genocida duboko involvirani u sigurnosno-odbrambene strukture institucija entiteta Republika Srpska, a time posljedično i u iste institucije na nivou Bosne i Hercegovine. Nezamislivo je, da se u Srebrenici, 20 godina poslije genocida svakodnevno suočavaju žrtve genocida sa zločincima, koji u uniformama policije i pod hipotekom počinjenih ratnih zločina osiguravaju javni red i mir.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: