Vijesti

Saopćenje za javnost povodom maltretiranja, pretresa i hapšenja bošnjačkih povratnika u RS entitetu

07. 05. 2015.

 

Saopćenje za javnost povodom maltretiranja, pretresa i hapšenja bošnjačkih povratnika u RS entitetu

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuju pretrese i hapšenja povratnika od strane Policije entiteta Republika Srpska i što je još jedan u nizu jasnih dokaza da su Bošnjaci žrtve genocida koji još traje drugim metodama. Ista policija je pravosnažnom presudom  Internacionalnog suda pravde proglašena krivom za genocid.

 

Izražavajući zabrinutost posljednjim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, KBSA i IGK upozoravaju da prema Konvenciji o genocidu vojno izvršenje je samo jedan dio genocida. To vojno rješenje genocida je zaustavljeno Dejtonskim mirovnim sporazumom kojim je žrtvovana istina o agresiji i genocidu i pravdu za žrtve tih zločina i legaliziran je rezultat agresije i genocida, što je nepoznato u internacionalnom pravu. Međunarodno pravo nalaže da se ne smije priznati kao zakonita situacija nešto što je nastalo genocidom.

 

Međunarodni sud pravde (MSP) je presudio da je tvorevina „Republika Srpska“počinila genocid u Zaštićenoj zoni UN, Srebrenica, 1995. godine, nad pripadnicima bošnjačkog naroda, putem svojih organa, Vojske i Policije. Bosnjaci se ne smiju odreci presude MSP. To je glavni problem iz kojega potiče kontinuirano ponižavanje žrtava i stalno ugrožavanje bezbjednosti povratnika.  Ali ovakvih događaja će biti još sve dok traje srpski udruženi zločinački agresivno – genocidni poduhvat. Tvorevina „Republika Srpska“ stvorena zločinima agresije i genocida ne može postojati na pola međunarodno priznate, suverene, samostalne države Bosne i Hercegovine. Politički predstavnici žrtava uz pomoć međunarodne zajednice genocidnu Republiku srpsku (a time njenu vojsku i policiju) legaliziraju, štite od presude, odnosno kazne. Zato se čak i pripadnici vojnih i policijskih snaga koji su osobno učestvovali u agresiji i genocidu, zapošljavaju u službama entiteta Republike srpske i države Bosne i Hercegovine.  Genocid nad Bošnjacima neće biti niti kažnjen, niti zaustavljen, nego nastavljen sve dok egzistira rezultat agresije i genocida.

 

KBSA i IGK pozivaju Bošnjake, njihove naučne, političke, duhovne i kulturne organizacije i lidere  da se ujedine u namjeri da čuvaju čast i ugled bošnjačkog naroda i suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo  bosanskohercegovačke države. KBSA i IGK pozivaju da u godini kada se navrašava dvadeset godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije holokausta u Evropi i dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, na ujedinjenje u akciji primjene presude Međunarodnog suda pravde. Kontinuirana i sistematska zastrašivanja već jednom na silu protjeranih povratnika, permanentno ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih i kolektivnih prava, represivno, entitetsko  oduzimanje državnih prerogativa su sasvim dovoljan razlog za naš poziv.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

www.bosniak.org

Institut za istraživanje genocida, Kanada

http://instituteforgenocide.org/

http://kliker.info/sjevernoamericki-bosnjaci-osuduju-pretrese-i-hapsenja-povratnika-u-rs-bosnjaci-se-ne-smiju-odreci-presude-msp-to-je-glavni-problem-iz-kojega-potice-kontinuirano-ponizavanje-zrtava-i-stalno-ugrozav/

http://novovrijeme.ba/bosnjaci-se-ne-smiju-odreci-presude-msp/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=55597

http://ljutakrajina.net/bos-krajin/641-u-povodu-hapsenja-povratnika-u-rs-u

Vijesti: