Vijesti

Saopćenje povodom ponovne zabrane bivšim logorašima da posjete koncentracioni logor smrti Omarska

Saopćenje povodom ponovne zabrane bivšim logorašima da posjete koncentracioni logor smrti Omarska

 

Kontinuitet planske, nasilne  dehumanizacija preživjelih žrtava genocida u Prijedoru je fašizam

 

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Kozarac” su posjetama bivšim prijedorskim koncentracionim logorima željeli odati počast svim logorašima koji su stradali kao žrtve fašizma Drugog svjetskog rata, prijedorskim logorašima te svim logorašima iz Bosne i Hercegovine koji su stradali. Kompanija Arcelor Mittal Prijedor koja je vlasnik logora Omarska nije dozvolila  ulazak u bivši koncentracioni logor Omarska i tako po ko zna koji put ponizila žrtve.

 

Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama meÄ‘unarodnih i lokalnih sudova. Podizanje spomenika u spoment prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljen, a pristup mjestima zločina onemogučuju mnogi uključujući i AcelorMittal.

 

Institut zaistraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća svijetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava na području općine Prijedor trajala kontinuirano u periodu 1992-1995, kada je ubijeno 102 djece, 256 žena, ukupno 3.173 civila, 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije. U samo tri mjeseca je istrebljeno 94 posto Bošnjaka. U Prijedoru je izvršen masovni zločin genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida, masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje, silovanje prije svega, Bošnjaka, a zatim i Hrvata.

 

Danas se genocid u Prijedoru nastvalja drugim sredstvima. Preživjele žrtve nemaju pravo obilježiti istinu o tim zličinima, nemaju pravo na pravdu, nemaju pravo da se sjete zločina koji su uzbunili čitav svijet, dokazjući da lekcija iz holokausta nije naučena. Bez istine o genocidu u Prijedoru i pravde za žrtve tih zločina nema prijedorske budućnosti. Do kada će svijet šutiti o zločinu uklanjanje i istrbljenja 94 posto Bošnjaka i Hrvata sa teritorije opštine Prijedor, tolerišući kršenje prava žrtava genocida i dozvoljavajući smotru Ravnogorskog četničkog pokreta koji je u Drugom svijetskom ratu bio na strani fašizma. Do kada će bosanskohercegovački politički establišment šutiti o genocidu u Prijedoru, mirno posmatrajući nastavak mućenja preživjelih žrtava genocida, dodvoravajući se neprijateljima Bosne i Hercegovine i posebno Bošnjaka, tolerišući svakodnevno kretanje prijedorskih zločinaca ulicama Prijedora, tolerišući negatore genocida? 

 

Zabrana posjete koncentracionom logoru Omarska i zabrana odavanja poštovanja žrtvama je direktni udar na osnovna ljudska prava i slobode povratnika. U Prijedoru i entitetu Republika srpska fašizam nije pobijeÄ‘en. Ne dozvoliti bivšim logorašima da odaju dužnu poćast žrtvama jednog od najgorih koncentracionih mučilišta u Evropi poslije holokausta i poslije Drugog svijetskog rata i to na Dan pobjede nad fašizmom  je fašizam. Prijedor je primjer gdje se duh barbarstva pretvorio u kulturnu matricu velikosrpskog hegemonizma i nepoštivanja drugog i drugačijeg. Kontinuirano gaženje Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedoru  snažno izaziva ushićenje barbara. U tome se ispunjava smisao njihovog postojanja.

 

Nikad Višepredstavlja obavezu meÄ‘unarodne zajednice, svakog naroda i svakog pojedinca da nijedan narod više neće biti izložen genocidu. U to ime koncentracioni logor Omarska mora postati  komemorativni spomenik, čuvajući time sjećanje na strahote koje su se desile, i služiti kao podsjetnik na genocid.

 

Instituta za istraživanje genocida Kanada će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima još jednom pozvati sve najuticajnije svijetske političke, pravne i subjekte za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te organizacije i institute koji se bore protiv genocida u svijetu da zaštite pravo preživjelih žrtava genocida u Prijedoru na sjećenje na svoje najmilije.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/271429-Ponovo-zabrane-bivsim-logorasima-posjete-koncentracioni-logor-smrti-Omarska.html

http://nasevijesti.com/index.php/vijesti-iz-bih/item/7374-ponovo-zabrane-bivsim-logorasima-da-posjete-koncentracioni-logor-smrti-omarska

http://vazdan.com/vijest/ponovo-zabrane-bivsim-logorasima-da-posjete-koncentracioni-logor-smrti-omarska/1212423

http://www.24sata.info/vijesti/vijesti/bosna-i-hercegovina/228341-ponovo-zabrane-bivsim-logorasima-da-posjete-koncentracioni-logor-smrti-omarska.html

http://kaportal.ba/ponovo-zabrane-bivsim-logorasima-da-posjete-koncentracioni-logor-smrti-omarska/

http://etleboro.org/bs/!/!/26096111

http://bosnjaci.agency/kontinuitet-planske-nasilne-dehumanizacija-prezivjelih-zrtava-genocida-u-prijedoru-je-fasizam/

Vijesti: