Vijesti

ZAÅ TO NAM TREBA INTELEKTUALNI AKTIVIZAM BAK

Zasto nam treba intelektualni aktivizam BAK?

 

Zato sto je na djelu razbosnjacenje bosnjackog nacionalnog bica preko otudjenih bosnjackih lidera kojima kojima upravljaju, velikosrpski i velikohrvatski establismenti pomognuti od medjunarodne zajednice.
Zastita i afirmacija bosnjackog nacionalnog bica se nemoze produkovati neodrodjenom i otudjenom bosnjackom inteligencijom kao advokatom dejtonskog, konacnog plana za Bosnjake, plana  koji usavrsava mehanizam otimanja ljudskih, posebno nacionalnih prava Bosnjacima, pravo na bezbjednost, pravo na informaciju, pravo na otpor, pravo na kolektivno sjecanje, pravo na kolektivno pamcenje, pravo na nacionalne institucije, trganjem jedinstvenog drzavnog i drustvenog tkiva BiH.  Bosnjacka inteligencija ne bi se smjela miriti sa odgajanjem genocidnog politickog ambijenta produkovanog u agresiji na BiH i legalizovanog u Dejtonu. Medjutim otudjena inteligencija u Bosnjaka, ne samo da se miri sa kontinuitetom genocida, vec i sudjeluje u negiranju kulture pamcenja, koja bi trebala biti fundament drustvene i politicke prakse u Bosnjaka. Niko u BiH ne terorizira ni Srbe, ni Hrvate, a Bosnjaci su i od Srba i od Hrvata neprestano izlozeni organiziranom teroru. Dok se u sutnji dejtonskih institucija odvija teror nad Bosnjacima i rasprodaje bosnjacko nacionalno dostojanstvo, odvija se proces sutnje otudjene bosnjacke inteligencije i proces potpunog odnarodenja bosnjackog politickog i duhovnog faktora.

 

Ni jedna evropska ljudska skupina nije toliko propatila koliko Bosnjaci koji se nisu dali odreci svog bosanskog jezika, svoje historije, kulture, tradicije i opstali su cvrsti i stabilni u svom izvornom starosjediteljskom svojstvu. Moralna snaga koja izvire iz prvo bogomilstva, a zatim i iz islama dala im je sposobnost da se odrze na svojoj zemlji. Bosnjaci se odlikuju hladnokrvnoscu, duhovnim mirom i krajnjom prisebnoscu. Zbog toga deset valova genocida nad Bosnjacima nisu od tih bosanskih starosjeditelja nacinili mrtav narod. Bosanski steci ukazuju na to da urodjenicki bosnjacki narod posjeduje smisao za ljubav prema zivotu i za svoje pretke vec hiljadama godina, a Bosnjaci se toga nikad ne ce odreci. Zahvaljujuci Bosnjacima BiH je sacuvala svoju dusu kao sto je, zahvaljujuci bosanskim franjevcima sacuvala i svoju povijesnu memoriju, poseno iz doba nezavisnosti, u vrijeme visestoljetne vladavine dinastije Kotromanica. BiH s bosnjackim elementom moze racunati da nikad ne ce biti ni otudjena ni odnarodjena.

 

I tu je sada problem. Bosnjacko nacionalno bice se ne moze izbaviti iz duhovnog ropstva razvojem samo jedne komponente, vjerske – islamske komponente. Bosnjaci nisu samo vjerska narodna kategorija, Bosnjaci su prije svega narodna, a poslije i nacionalna kategorija. Sudbina bosnjackog nacionalnog bica koja ujedno odredjuje i sudbinu drzave i drustva u BiH, apsolutnu je uvezana sa stepenom razvoja bosnjacke nacionalne svijesti koja prije svega podrazumjeva razvoj drzavotvorne i teritorijalne svijesti. U tom tranzicijskom razvoju bosnjacke terotorijalne i drzavotvorne svijesti otudjena bosnjacka inteligencija i korumpirani bosnjacki polticki establisment, ustoliceni voljom medjunarodnog establismenta se ne snalazi, ne moze definisati minimum zajednickih bosnjackih interesa za maksimalnu bosnjacku akciju.

 

Zato dolazimo do potrebe za bosnjackom poveljom i bosnjackim saborom koji prije svega treba definisati potrebu razvoja bosnjackih nacionalnih institucija : bosnjacka akademija nauka i umjetnosti, bosnjacki muzej genocida, reforma Bosnjacke kulturne zajednice Preprod itd.

 

U uslovima sveopce nekompetenciju bosnjackih politickih elita u BiH i njihovog nastojanje da na fonu toboznje borbe za nacionalnu opstojnost svoje etnicke grupacije, ustvari se  po svaku cijeno zele odrzati na vlasti i iskoristiti privilegije koje vlast sa sobom nosi, pokusava se vec vise od godinu dana organizovati treci Bosnjacki sabor.Potreba za ovim saborom proizilaze iz cinjenice da se Bosnjaci ne mogu dogovoriti oko temeljnog bosnjackog interesa koji bi bio poluga bosnjackog i bosanskohercegovackog progresivnog aktivizma. Nije probelm u bosnjackom narodu kome istina nedostaje drzavotvorna i teritorijalna svijest, vec je problem u bosnjackim liderima, koji koce razvoj te svijesti.

 

U Europi se sve vise islam proskribira, a muslimani nastoje proglasiti remetilackim faktorom. Tu cinjenicu mozemo odlicno primjetiti na primjerima agresije i genocida u BiH, kao i odnosa prema Bosnjacima. Ovo je iskoristeno da se produkuje primatnost islamske komponente u razvoju bosnjackog nacionalnog bica, sto je rezultirtalo potpunim zanemarivanjem drzavotvorne i teritorijalne svijesti Bosnjaka, sto opet rezultira produkucijom brojnih poteskoca sa  kojima se

Bosnjaci susrecu u europskom politickom i socio-ekonomskom kontekstu. To je veoma ozbiljna situacija. To je bosnjacki izazov vremena na koga jedino kompetentno moze odgovoriti bosnjacki sabor.  Bosnjacki politicari nisu sposobni definirati temeljnu bosnjacku nacionalnu i politicku paradigmu, pa samim tim nisu sposobni niti odrediti politicki cilj i smjer kuda treba ici.

25

Organizator bosnjackog sabora je Vijece kongresa bosnjackih intelektualaca. U pocetku pripreme za sabor su isle veoma lose. Akademik Muhamed Filipovic kao istinski bosnjacki intelektualac i borac za nacainalna prava Bosnjaka u podmaklim godinama se nije mogao nositi sa preovladjujucim otudenim intelektualnim bosnjackim faktorom. Kasnije sa ukljucivanjem stvarne bosnjacke inteligencije bosnjacki sabor polagana isplivava na mjesto koje treba imati, sto jos uvjek nije garancija uspjesnsti sabora. Imajuci tu sve u vidu predlazem :

1.                   Da se BAK odredi prema saboru ne samo u smislu podrske akademiku Filipovicu, vec i prema stvarnim ciljevima sabora, ucesnicima u sabora itd.

2.                   Da BAK predlozi svoju bosnjacku povelju koju bi usvojila skupstina BAK u kojoj bi BAK ponudio vlastita gledista bosnjackoga nacionalnog razvoja, ista bi se dostavila saboru.

3.                   U zavisnosti od tretiranja gornja dva dokumenta moze se razmisljati i o organizaciji bosnjackog sabora od strane BAK

Vijesti: