Vijesti

otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

24. maj 2015. godine

 

Poštovani,

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida u BiH pozivam vas da preuzmete više odgovornosti da se kroz usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini, i BiH pridruži savremenim demokratijama u procesu sjećanja na jedan od  najvećih propusta čovječanstva i da tako obrazujete i bodrite novu generaciju lidera da nikada ne počine iste greške.

 

U to ime pozivamo vas da ustanete protiv nepravde, da čujete vapaj žrtve i reagujete usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini. Vaša tišina samo snaži zločince. Sada je vrijeme, više nego ikada prije, da se usvajanjem rezolucije, našu  BiH obavežete na 'Nikad više!', tako da naša djeca ne žive u strahu od nekog novog genocida, posebno od onih koji ne odustaju u negiranju i osporavanju genocida nad Bošnjacima. To je nešto što svijet mora čuti iz Parlamentarne skupštine BiH u godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici.

 

Oni koji osporavaju očiglednu sudsku istinu o genocidu u Srebrenici  kadri su ponovo počiniti takve zločine protiv čovječnosti. Stoga, politička, ljudska i moralna obaveza svih poslanika Parlamentarne skupštine BiH ostaje da se ujedine u nastojanju da spriječi zločine protiv čovječnosti u budućnosti usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

Imajući to u vidu pozivamo vas da napravite historijski korak ka historijskom usvajanju rezolucije koju su pokrenulizastupnici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović. Istovremeno pozivamo navedene predlagače rezolucije da odmah koriguju predloženi tekst koji ne odgovara pravnim činjenicama. Naime predložena Rezolucije o Srebrenici govori o "svim žrtvama genocida bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost". Prema Presudi MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine genocid u Srebrenici je izvršen isključivo nad bošnjačkim narodom od strane paradržavne tvorevine Republike srpske.

 

 

 

 

 

 

Usvajanjem rezolucije činite prevenciju genocida i masovnih zločina mogućim i dostižnim i u BiH. Bez istine i pravde nema budućnosti ni suživota.

 

S poštovanjem,

 

mr. Hamdjja Čustović, predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Prof. Emir Ramić, direktor

Institut za istraživaje genocida Kanada

Vijesti: