Vijesti

IGK - U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici međunarodna zajednica ponovo šuti na očiglednu genocidnu namjeru uništenja Rohinja muslimana

IGK - U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici meÄ‘unarodna zajednica ponovo šuti na očiglednu genocidnu namjeru uništenja Rohinja muslimana

 

Kao zločinački Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti koji je idejno kreirao agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, tajni zločinački memorandum koji su 1988. godine sačinili arakanski nacionalisti definira agresivno genocidnu politiku koja ima za cilj ograničiti kretanje Rohinja, ukinuti im pristup tercijarnom obrazovanju i kontrolirati njihovu stopu nataliteta. Pobjedom Arakanske nacionalističke stranke na izborima 2010. godine, na vodeću poziciju u državnoj Vladi Burme došla je stranka koja negira postojanje Rohinja kao etničke grupe.  Lider te stranke, dr. Aye Maung, je više puta izjavio da bi ljude koji sebe nazivaju Rohinje trebalo deportirati iz rodne zemlje u neke treće zemlje. Dr Aye Chan, arakanski historičar koji živi u Japanu, vratio se u Mijanmar prvi put nakon 1988. godine, i njegov rad je na čelu kvaziakademskog opusa koji poriče postojanje Rohinja, tvrdeći da su oni "izmišljeni narod".

Dok se realizuje genocidna namjera uništenja Rohinja, Aung San Suu, burmanska dobitnica nobelove nagrade za mir sramno šuti. GospoÄ‘o Aung San Suu prestižna Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Vi ste dobili Nobelovu nagradu za mir za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Vaša sramna šutnja u slučaju genocida nad Rohinja narodom je poniženje Nobelove nagrade za mir i svih karakteristika koje ta prestižna nagrada sa sobom nosi. Vaša sramna šutnja o najugroženijoj nacionalnoj manjini u svijetu odražava vaš nehumani, anticivilizacijski odnos prema istini i pravdi, prema zaštiti ljudskih prava i sloboda, prema čovjeku i civilizaciji.

 

Pozivamo javne ličnosti da u ovome sumraku civilizacije dignu svoj glas u odbrani od potpunog uništenja Rohinja i tako potaknu savjest odgovornih, ako tih odgovornih u navedenom sumraku uopšte ima.

IGK

Vijesti: