Vijesti

Mars mira u Torontu

11. jula ove godine u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a pod pokroviteljstvom počasnih sponzora, članova Kanadskog parlamenta: Brian Masse, Paul Dewar, Irwin Cotler, Borys Wrzesnewskyj, i Rob Oliphant, kanadska bošnjačka zajednica će poćeti komemoraciju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici 11 jula ove godine maršom mira u centru Toronta pod simboličnim nazivom: "Never Forget". Učesnici marša će nositi poruku "Never Forget", u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Mnoge preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu.  Radi se o preživjelim žrtvama agresije, genocida, etničkog čišÄ‡enja, mućenja u koncentracionim logorima smrti, silovanja.

Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010 i 2015 godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrÄ‘uju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina  genocida. Istovremeno rezolucije osuÄ‘uju negiranje genocida u Srebrenici potvrÄ‘enog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu. Na kraju navedene rezoluciju potvrÄ‘uju odlučnost  Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

U ime Kanadske bošnjačke zajednice, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada odaju počast svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. TakoÄ‘e odajemo počast kanadskim graÄ‘anima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode agresijom i genocidom napadnute Bosne i Hercegovine.

Na kraju pozivamo kanadske Bošnjake u Torontu i njegovoj okolini i sve prijatelje istine i pravde da se masovno odazovu na Marš mira i tako dostojanstveno još jednom podsjete kanadsku javnost o genocidu u Srebrenici i potrebi borbe protiv svih negatora tog genocida. Za sve učesnike marša obezbjeÄ‘ene su prikladne majice po vrlo povoljnoj cijeni od $10. Majice se mogu nabaviti u našim zajednicama ili na telefon Mirsada Smajića broj: 416-697-2654

Vijesti: