Vijesti

IGK - KBSA Saopcenje

 

 

 

29. 06. 2015.

 

IGK - KBSA Saopćenje

 

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se zahvaljuju Komisiji za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH što je na sjednici od 29. 06. 2015. usvojila je prijedlog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i člana ove komisije Denisa Bećirovića da se uputi zahvalnost Parlamentu Kanade zbog usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010 i 2015 godine politički potvrÄ‘uju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina  genocida. Istovremeno rezolucije osuÄ‘uju negiranje genocida u Srebrenici potvrÄ‘enog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu. Na kraju navedene rezoluciju potvrÄ‘uju odlučnost  Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

 

Navedenom zahvalom Kanadskom parlamentu od strane Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH jedna od najvažnijih institucija Bosne i Hercegovine kada je riječ o vanjskoj politici prvi put jedno tijelo Parlamentarne skupštine BiH priznalo da se u Srebrenici desio genocid.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56122

http://kliker.info/igk-i-kbsa-odali-priznanje-komisiji-za-vanjske-poslove-ovo-je-prvi-put-da-je-jedno-tijelo-ps-bih-priznalo-da-se-u-srebrenici-desio-genocid/

http://novovrijeme.ba/prvi-put-jedno-tijelo-psbih-priznalo-genocid-u-srebrenici/

Vijesti: