Vijesti

Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici saopćenjima su se oglasili ministri u Vladi Kanade.

 

 

06. 06. 2015.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

 

Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici saopćenjima su se oglasili ministri u Vladi Kanade.

 

Ministar vanjskih poslova Kanade  Rob Nicholson – “Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici”

 

U saopćenju ministra vanjskih poslova Kanade Roba Nicholsona povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici izmeÄ‘u ostalog stoji:

“Kanada osuÄ‘uje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Vlada Kanade će i dalje raditi u suradnji s drugim državama i meÄ‘unarodnim institucijama da se odgovorni za strašne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prilikom raspada bivše Jugoslavije privedu pravdi. Kanada je putem jednoglasno usvojenih parlamentarnih rezolucija prihvatila 11 juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno kroz navedene rezolucije izražava se ogromno suosjećanje kanadskog naroda zbog žrtava tog strašnog zločina. Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici. Posebno u ovoj godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici nećemo dopustiti da sjećanje na taj zločin nestane”.

 

Ministar za multikulturalizam Kanade  -  Tim Uppal – „Sjećanje žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi”

 

U saopćenju ministra ministra za multukulturalizam Kanade, poštovanog Tim Uppal povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici izmeÄ‘u ostalog stoji:

 

“19. oktobra 2010. godine, Kanadski parlament je na prijedlog člana Parlamenta gospodina Brian Masse jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli svake godine proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno navedena rezolucija potvrÄ‘uje da je zločin u Srebrenici  čin genocida. Kanadski parlament 14. maja 2015. godine usvojio drugu rezoluciju kojom se  potvrÄ‘uje prethodna rezolucija, a 11. juli se odreÄ‘uje kao Dan sjećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u 20 stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida. Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi. Nedavno je u Kanadskom muzeju za ljudska prava u galeriji « Prekinuti tišinu » postavljena stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici, največem zločinu poslije Drugog svijetskog rata u Evropi. U okviru Dana refleksije svakog 7 aprila KanaÄ‘ani će govoriti i razmišljati o genocidu u Srebrenici, tom mračnom i tragičnom poglavlju ljudske povijesti, te jačati kanadsku ulogu u osiguranju da se takav zločin više nikada i nikome ne ponovi”.

 

Izražavamo zahvalnost Vladi i Parlamentu Kanade, Kanadskom muzeju za ljudska prava i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida za borbu za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini i za podršku onima koji su preživjeli genocid.  Od 11. do 16. jula 1995. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, usvojenoj 16. aprila 1993, kojom je odreÄ‘eno da je Srebrenica "zaštićena zona" Ujedinjenih nacija, vojska i policija entiteta Republika Srpska u saradnju sa vojnim i policijskim strukturama Srbije pogubili su  8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici.  Mnoge preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Kanada je poslala jasnu poruku svim onim koji zloupotrebljavaju vlast, ljudska prava i slobode da će uvjek podržavati mir kroz pravdu i istinu o genocidu nad Bošnjacima.  U Srebrenici se zaokružuje i dovršava agresivni, genocidni barbarski pohod ekspanzionističkog režima koji je ognjem i mačem pravio veliku Srbiju.  Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici je trenutak da se sjetimo žrtava, da se prisjetimo njihovih porodica i nestalih članova porodice. Najbolji način odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici je pobjeda istine i pravde, borba protiv negatora genocida i revizionista historijskih i sudskih činjenica, te da se nauče lekcije neuspjeha Ujedinjenih nacija.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada će nastaviti svoju naučno istraživačku misiju sa osnovnim ciljem da upotrebom naučno istraživačkih činjenica spriječimo budući genocid. Srebrenica predstavlja upozorenje  šta se desi kad politički, pravni, akademski i duhovni establišment zataji. Još ne postignuta istina o zločinima u Bosni i Hercegovini i još ne dostižna pravda za žrtve, te kontinuirano negiranja presuda internacionalnih sudova, obavezuje sviju na veću aktivnost u borbi protiv zla koje još nije pobjeÄ‘eno u Bosni i Hercegovini.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

Press release - The Institute for Research of Genocide, Canada {IGC}

Canadian Ministers on the occasion of the 20th anniversary of the Srebrenica genocide

 

Minister Rob Nicholson - The Canadian government will provide continuous memory of the genocide in Srebrenica

 

In a statement of the Canadian Foreign Minister Hon. Rob Nicholson on the occasion of the 20th anniversary of the genocide in Srebrenica, among other things says:

“Canada condemns all war crimes, crimes against humanity and genocide. The Government of Canada will continue to work in cooperation with other states and international institutions to ensure that perpetrators are held accountable for the horrible atrocities committed in Bosnia and Herzegovina during the disintegration of Yugoslavia. On October 19, 2010, the House of Commons unanimously adopted a motion on recognition of July 11 as Srebrenica Remembrance Day. This motion is an expression of the sorrow felt by Canadians over the Srebrenica genocide, and our determination to ensure that the memory of these tragic events, especially this 20th anniversary year, does not fade”.

 

Hon.Tim Uppal - The memory of the Srebrenica genocide will never be forgotten in Canada

 

In a statement of the Canadian Minister of State (Multiculturalism) Hon.Tim Uppal among other things says:

“On October 19, 2010, the House of Commons unanimously adopted Motion 416 that recognizes July 11 each year as Srebrenica Remembrance Day.  Brought forward by Mr. Brian Masse, M.P. for Windsor West, this motion recognizes that the 1995 massacre that took place in Srebrenica was an act of genocide. On May 14, 2015, in advance of the 20th anniversary of the Srebrenica genocide on July 11, 2015, the Parliament of Canada reaffirmed its support for Motion 416 and its inclusion in the Genocide Remembrance, Condemnation, and Awareness Month every April. The memory of the Srebrenica genocide will never be forgotten in Canada.  The recently opened Canadian Museum for Human Rights, houses a gallery Breaking the Silence, devoted to the recognition of genocide, including the Srebrenica massacre, the gravest atrocity to take place in Europe since the Second World War. Canadians may also take the opportunity on April 7, the Day of Reflection on the Prevention of Genocide, to reflect on this dark and tragic chapter of human history and on our role in ensuring it is never repeated”.

Vijesti: