Vijesti

Gradonačelnik Hamiltona predao bošnjačkoj zajednici plaketu sjećanje na žrtve genocida

Gradonačelnik Hamiltona predao bošnjačkoj zajednici plaketu sjećanje na žrtve genocida

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u znak sjećanja na žrtve genocida, gradonačelnik Hamiltona predao je bošnjačkoj zajednici Plaketu sjećanja na žrtve genocida.

 

Gradonačelink kanadskog grada Hamiltona Fred Eisenberger primio je danas profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

- Hiljade nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju naše sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste - genocid. MeÄ‘unarodna zajednica mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih zločina i da nauči lekcije iz Srebrenice s ciljem sprečavanja budućih genocida. Hamilton obilježava 20. godišnjicu genocida u Srebrenici s poštovanjem i odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost s preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije - kazao je ovom prilikom gradonačelnik Eisenberger.

 

Direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada kazao je da je genocid u Srebrenici kolektivni neuspjeh međunarodne zajednice, "velika sramota koja je ostala do danas".

 

- Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu, jer bez sjećanja nema pomirenja. Žrtve su prije dvadeset godina ubijane oružjem, a danas se pokušavaju ubiti negiranjem genocida. MeÄ‘utim, srebreničke žrtve se neće i ne mogu ubiti zaboravom. Kazna za zločince i pravda za žrtve je trajan zadatak i obaveza, kako se genocid više nikada i nigdje ne bi ponovio. U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici. Vi i grad Hamilton je ovom posebnom Plaketom dao veliki doprinos istini o agresiji na Republiku BiH i genocida nad Bošnjacima i pravdi za žrtve tih strašnih zločina - kazao je Ramić.

 

S profesorom Ramićem bio je i Hasan Kapo, predsjednik Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, a prijemu je prisustvovala i članica gradskog vijeća Marija Pearson, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

http://novovrijeme.ba/gradonacelnik-hamiltona-predao-bosnjackoj-zajednici-plaketu-sjecanje-na-zrtve-genocida/

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/gradonacelnik-hamiltona-predao-bosnjackoj-zajednici-plaketu-sjecanje-na-zrtve-genocida

http://www.mi2.ba/agencija/gradonacelnik-hamiltona-predao-bosnjackoj-zajednici-plaketu-sjecanja-na-zrtve-genocida-foto/

Vijesti: