Vijesti

Sjećanje na žrtve je od ključnog značaja za obrazovanje novih generacija o zločinima počinjenim prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini - ističe član Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, kao i sponzor rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih u ...

SARAJEVO - Sjećanje na žrtve je od ključnog značaja za obrazovanje novih generacija o zločinima počinjenim prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini - ističe član Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, kao i sponzor rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih u ...

 

... Kanadskom parlamentu 2010. i 2015. Brian Masse povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

 

On poručuje kako je vrlo bitno da se koriste lekcije naučene iz Srebrenice koje služe u osporavanju mržnje i netrpeljivost i da se dalje uči povijest ratnih zločina izvršenih u BiH od 1992. do 1995.

 

- Danas se sjećamo više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja u novijoj evropskoj povijesti. Pamtimo preživjele žrtve ovog genocida, uključujući majke Srebrenice, koje su podijelile svoj bol i tužne uspomene za vrijeme moga boravka u Bosni i Hercegovini - kazao je Masse. 

 

Navodi da je nedavno predložio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je pokazana važnost sjećanja na ovaj genocid i koja potvrÄ‘uje podršku Kanade za bošnjačku zajednicu koja i dalje živi s traumama i patnjama.

 

- U ovoj rezoluciji se ponavlja važnost rada na istini, pravdi i pomirenju - podvlači Masse.

 

Zahvalio je Institutu za istraživanje genocida Kanada, Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici, koji rade zajedno s njim kako bi se osiguralo da se ovaj genocid nikad nezaboravi.

 

- Moramo kontinuirano obrazovati buduće generacije kako se ovakav zločin više nikada i nikome ne ponovi - poručuje Masse.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahvalili su Brianu Massei, velikom prijatelju BiH na kontinuiranoj borbi za istinu o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

 

 

(FENA)

 

http://novovrijeme.ba/masse-genocid-u-srebrenici-najmracnije-poglavlje-evropske-historije/

http://24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/234025-masse-genocid-u-srebrenici-najmracnije-poglavlje-evropske-historije.html

http://preporod.com/index.php/drustvo/26-teme/1733-masse-genocid-je-najmracnije-poglavlje-evropske-historije

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/280816-Genocid-Srebrenici-najmracnije-poglavlje-evropske-historije.html

http://instituteforgenocide.org/?p=10261&lang=bs

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=56282

http://www.mi2.ba/agencija/masse-genocid-u-srebrenici-najmracnije-poglavlje-evropske-historije/

Vijesti: