Vijesti

Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću

 

Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću

 

U ime preživjelih žrtava i svijedoka genocida,  u ime onih koji su protjerani iz voljenog grada, u ime silovanih prijedorčanki, u ime onih koji su čekali smaknuće svake sekunde u logorima smrti, u ime onih koji su bespomoćno gledali zločin nad svojim najbližim, u ime prijedorskih mrtvih, u ime grada koji je izgubio obrise grada, u ime istine i pravde, u ime pomirenja i bolje budućnosti Prijedora, tražimo od vas da konačno pokažete minimum ljudskosti i morala i proglasite 20. juli 2015. godineDanom žalostina području Prijedora.

 

Trebate znati da žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese mir za preživjele i ne izgradi prihvatljiva i ljudski snošljiva budućnost za sve građane u Prijedoru. Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava veći od užasa zločina.

 

Prijedorske žrtve imaju pravo na pravdu i istinu. Vi možete dati svoj prilog toj istini i pravdi. Prijedor očekuje vaš ljudski korak da se ponovo obnovi gradska ljepota, srušena od ljudi bez časti. Zato dajte  svoj glas za odbranu prava žrtava jer dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora. Žrtve date za slobodu se ne smiju i neće ponižavati. Vi ste gradonačelniće na potezu.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: