Vijesti

“Ja ostajem uz svoj narod

“Ja ostajem uz svoj narod”

Sjećanje na dr. Esu Sadikovića, čovjeka, humanistu i člana međunarodne ekipe “Ljekari bez granica”.

„Zar nisi mogao otići iz Prijedora“, pitali su prijatelji Esu. „Mogao sam, naravno da sam mogao. Ali to više ne bi bio Eso kojeg narod voli. To ne bi bio Eso. Zato sam na ulici. Čekam da me odvedu gdje su odveli i moj narod. Ja ću za narodom i oko toga nemam nikakvih dilema. Niti ću ih imati“.

U noći izmedu petog i šestog augusta 1992. godine, samo noć pred raspuštanje koncentracionog logora smrti Omarska odveli su dr. Esada Sadikovića. I logoraši i on znali su kuda ga vode. Svi logoraši su ustali da ga na nogama isprate. Eso je zastao na vratima i, primjetivši da neki plaću, kratko odgovorio: „Držite se“. U tom mrklom mraku prolomio se aplauz živih ljudskih kostura. Te noći u koncentracioni logor Omarska je došao jedan od njegove trojice najboljih prijeratnih prijatelja. Tadašnji gospodar prijedorskih života i smrti zločinac Mićo Kovačević. Došao je po prejakog Eso koji je ugrožavao cilj udruženog zločinačkog poduhvata srpskih agresora, koji su kanili ubiti BiH, Bošnjake, Prijedor.

Naše duše se neće smiriti sve dok se ne nađu i kazne ubice Ese. Jer Eso je simbol nesalomljivih Ideje Bosne i Bosanskog duha, te baze iz koje je nastala, i opstala BiH. Esina krivica je bila njegova humanost, veselost, liječnički poziv kojim je pomogao na hiljade drugih ne pitajući ni ko su ni šta su, njegova stručnost i zvanje eksperta Ujedinjenih Nacija. Eso je bio čovjek pun ljubavi prema svemu što se zove život. Koji su to monstruozni likovi i umovi iskazivali svoju nemoč i ljudsku bijedu ubijajući Esu? Zločinačka želja za likvidacijom Ese, kao paradigme stradanja svih intelektualaca Prijedora i BiH i likvidacijom svega što on i oni personoficiraju, samo je dokaz bijede i ništavnosti projektanata i iyvršilaca agresije i genocida, čija želja se nikada neće ostvariti. Esu zločinci ni mrtvog nisu željeli ostaviti na miru. Sa željom da mu u potpunosti zametnu trag, da ga kao Bošnjaka, uglednog Prijedorčanina, jednostavno čovjeka, zauvijek nestane, njegovu su djecu pokrstili. Sin Enis prekršten je u Filipa, a kćerka Alma u Veroniku. Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom opominje da  slučaj dr Sadikovića ostaje ljudska, emotivna, užasna i stravična definicija agresije i genodica u Prijedoru i BiH. To je „školski primjer” onoga što su kreatori i izvršioci agresije i genocida, kada god su mogli, činili s onim što je BiH bila i što jeste, a  Eso  bio je jedan od njenih najponosnijih izdanaka, zbog čega su mu ovakvu sudbinu i namijenili.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

"I'm staying with my people"

Remembering Dr. Eso Sadikovic, a man, a humanist and member of the  UN International team of "Doctors without Borders".

Dr. Esad Sadikovic - "You could not go from Prijedor", they asked friends Esu. "I could, of course I could. But it would not be the Eso who people love. It would not be Eso. That's why I'm on the street. I'm waiting to take me where they took us and my people. I'm for the my people and with that I have no dilemma. Nor will I have. "

Dr Esad Sadikovic was a a member of the international health organization "Doctors without Borders", an activist of the United Nations and President of the Medical ORL Association of the former Yugoslavia. As a young physician organized and coordinated in Samoa and Libya. Praetor’s leading intellectual who was 90-of the last century called for understanding and peaceful resolution of political tensions. He has published articles in the local newspaper "Kozarski vjesnik" denouncing the political situation. 1992 Dr Esad Sadikovic is being detained in a Serbian concentration camp of Omarska. There is continuing its humanitarian mission, healing, helping and encouraging. He was executed on August 5 1992 and his remains were found in the cave next to Sanski Most. He was buried in Prijedor on 29 July 2007.

 

Institute for Research of Genocide Canada

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/ja-ostajem-uz-svoj-narod/

http://instituteforgenocide.org/?p=10354&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=10351

http://muhadzir.com/2015/08/04/ja-ostajem-uz-svoj-narod/

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=56507

http://kliker.info/sjecanje-na-dr-esu-sadikovica-ja-ostajem-uz-svoj-narod/

http://www.source.ba/clanak/7258853242025/vijesti/Uglednog%20prijedorskog%20doktora%20ubili,%20a%20djecu%20mu%20pokrstili%20/?ref=ostali

http://novovrijeme.ba/igk-nikad-necemo-odustati-od-trazenja-ubice-esada-sadikovica/

Vijesti: