Vijesti

IGK: Bez iskrenog izvinjenja i pokajanja nema zajedničkog datuma sjećanja na sve žrtve

IGK: Bez iskrenog izvinjenja i pokajanja nema zajedničkog datuma sjećanja na sve žrtve

 

SARAJEVO - Dok se ne utvrdi tačna terminologija zla nad Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom - agresija i genocid, ne može biti razgovora o zajedničkom obilježavanju stradanja svih žrtava i zajedničkoj budućnosti i egzistenciji - smatra Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

 

Ova organizacija ocjenjuje da je utvrÄ‘ivanje zajedničkog datuma sjećanja na sve žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije "licemjerni atentat na istinu i pravdu od onih koji su gradili ideološku platformu i izvršavali agresiju i genocid u BiH".

 

-Stvarna istina o agresiji na Republiku BiH i genocidu nad Bošnjacima živi u djelima analitički ozbiljnih istraživača, koji se služe logikom i jezikom historijskih činjenica, ustaju protiv zla i staju na stranu žrtve i njenog prava na povijesnu i ljudsku pravdu. Nažalost, ta povijesna istina je još daleko od politike i političkih predstavnika - stav je IGK-a.

 

U saopćenju za javnost ova organizacija navodi da bošnjačke žrtve i prijatelji istine i pravde znaju ko su agresori, planeri i izvršioci genocida od kojih mnogi nisu ni odgovarali za počinjene zločine, koji ne priznaju sudske odluke i ne prihvaćaju odgovornost za učinjeno, ali zato "traže da se prihvati njihova navodno pružena ruka kao čista i to od žrtava".

 

-Na tu navodno pruženu ruku nasjedaju politički predstavnici žrtava ali i neki navodni prijatelji istine i pravde u svijetu. Bez istine o agresiji i genocidu u BiH i bez pravde za žrtve tih zločina i to ne samo među sudijama i istraživačima, već i posebno među političarima kao izabranim narodnim predstavnicima, nema važnijeg iskoraka ka boljoj budućnosti - ističu u IGK-u.

 

Podvlače takoÄ‘er da bez iskrenog izvinjenja i pokajanja za počinjeni genocid nad Bošnjacima nema dugoročnih rješenja, kao ni zajedničkih datuma na spomen žrtvama.

 

(FENA)

 

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/284389-IGK-Bez-iskrenog-izvinjenja-pokajanja-nema-zajednickog-datuma-sjecanja-sve-zrtve.html

http://www.mi2.ba/agencija/igk-bez-iskrenog-izvinjenja-i-pokajanja-nema-zajednickog-datuma-sjecanja-na-sve-zrtve/

http://novovrijeme.ba/igk-zajednicki-datum-sjecanja-na-zrtve-licemjerni-atentat-na-istinu/

http://kliker.info/emir-ramic-dan-sjecanja-na-sve-zrtveje-licemjerni-atentat-na-istinu-i-pravdu/

http://www.source.ba/clanak/8023851242431/vijesti/Vu%C4%8Di%C4%87ev%20dan%20sje%C4%87anja%20na%20sve%20%C5%BErtve%20dio%20je%20plana%20SANU%20II

http://radioglasdrine.com/vijesti/bih/vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii/

http://usn.ba/bih/vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii.html

http://freshpress.info/politika/region/item/16844-vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii

http://www.chicagoraja.net/?p=40755

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=14861

http://bhindex.info/vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56529

http://bosnjaci.agency/vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii-see-more-at-httpfreshpress-infopolitikaregionitem16844-vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-iisthash-9qa1d5iy-dpuf/

http://bosnapress.net/dan-sjecanja-na-sve-zrtve-je-licjemerni-atentat-na-istinu-i-pravdu/

http://www.infobrcko.com/vijesti-iz-bih/11929-vu%C4%8Di%C4%87ev-dan-sje%C4%87anja-na-sve-%C5%BErtve-dio-je-plana-sanu-ii.html

http://bhindex.info/vucicev-dan-sjecanja-na-sve-zrtve-dio-je-plana-sanu-ii/

Vijesti: