Vijesti

Jubilej od Toronta do Chicaga: 4. - 6. septembra 2015.

Jubilej od Toronta do Chicaga: 4. - 6. septembra 2015.

 

Jubilarni, 20. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su od 4. do 6. septembra 2015. godine u Čikagu. Tematika ovogodišnjih susreta bili su Društveni aktivizam i društvena odgovornost. Gosti susreta iz BiH bili su: dr. Amir ef. Karić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića, dr. Amel Alić, mr. Đermana Šeta, šefica Ureda za brak i porodicu pri Rijasetu IZ u BiH, prof. Asmer Šeta, te poznati izvođač ilahija Armin Muzaferija. Najavljeni gost, hafiz Sulejman Bugari nije učestvovao na ovim susretima zbog administrativnih komplikacija pri dobijanju američke vize.

 

Sva dešavanja na Susretima održana su u The Westin North Shore hotelu u Wheeling (Čikago). Susreti su počeli u petak naveče učenjem tradicionalnog bosanskog mevluda, te obraćanjem Glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćemana, kao i obraćanjem izaslanika reisu-l-uleme dr. Amira ef. Karića. Armin Muzaferija je počastio goste sa prigodnim ilahijama.

 

U mevludskom dijelu programa učestvovali su: Muris ef. Neimarlija, Nijaz ef. Valjevčić, Osman ef. Brkić, dr. Muaz ef. Redžić, hafiz Muriz ef. Mešić, Armin Muzaferija, mr. Sabahudin ef. Ćeman, dr. Amir ef. Karić, Senad ef. Agić, mr. Abdulah ef. Polovina. mr. Begzudin ef. Jusić, i hafiz Nermin ef. Spahić.

 

Mevlud i paneli

 

Subota je počela radno, uvodnom sesijom koju je moderirao Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman i na kojoj su predstavljeni svi gosti koji su došli iz domovine kako bi prisustvovali i učestvovali ovim susretima. Nakon toga je održana panel diskusija 20. godina Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike na kojoj su učesnici se osvrnuli na proteklih dvadeset godina Susreta, od prvih Susreta održanih u Torontu 1996. godine pa do ovogodišnjih Susreta u Čikagu. Nakon toga, gosti predavači održali su predvanja na razne teme koje su bile protkane glavnom tematikom Susreta, tj. društvenim aktivizmom i društvenom odgovornošću. Paralelno sa sesijama, prezentacijama i predavanjima održan je i nogometni turnir na kome je učestvovalo šesnaest ekipa sa svih strana Sjeverne Amerike. Pobjednik je bio tim iz Atlante, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe iz Jacksonville i Chattanooge. Koordinator fudbalskog turnira bio je Jasmin Jakupović.

 

Mektebsko takmičenje bilo je jedno od najposjećenijih događaja na Susretima. Komisiju od tri člana sačinjena od hafiza Muriz ef. Mešića, Osman ef. Brkića i mr. Begzudina ef. Jusića imala je težak zadatak da izabere pobjednika jer su svi učesnici bili jako dobri i zaslužuju epitet “najbolji”. Ipak, neke finese su izdvojile pobjednike, a na kraju takmičenja poredak po grupama je izgledao ovako:

 

Grupa Ilmihal:

1.            Amina Kunić

2.            Meho Bečić

3.            Alisa Džekić

 

Grupa Sufara:

1.            Ramila Odžaković

2.            Esma Ajanović

3.            Džejna Rizvić

4.            Ilhana Marevac

 

Grupa Kur’an:

1.            Aldin Salčinović

2.            Adnan Zenunović

3.            Dalia Džekić

4.            Davud Jusić

5.            Anida Hurić

6.            Ajla Hurić

 

Nagrade i zahvalnice takmičarima dodjeljene su na svečanom zatvaranju Susreta u nedjelju naveče.

 

U subotu naveče održana je i tradicionalna svečana večera na kojoj su se prisutnima obratili, glavni imam mr. Sabahudin ef. Ćeman, mr. Đermana Šeta, bivša zastupnica u zastupničkom domu savezne države Iowe Anesa Kajtazović, te izaslanik reisu-l-uleme dr. Amir ef. Karić. Prisutnima se prigodnom video porukom obratio i reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

 

Smotra folklora te natjecanje horova ilahija i kasida održani su u nedjelju u Ravinia sali hotela. Pobjednik smotre folklora bio je KUD Safir iz Jacksnville, Florida. Drugo i treće mjesto zauzeli su KUD Bosanski Zumbul, Atlanta, Džordžija, i KUD Zlatni Ljiljan, Portland, Oregon. Među horovima – hor Kerim, AIC Chicago je osvojio prvo mjesto, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Hor Khalila, Tampa Bay i Hor Bošnjak iz Des Moinesa, Iowa. Koordinator za nastupe kulturno-umjetničkih društava bio je Mirzet Džubur, dok se za koordinaciju nastupa horova ilahija i kasida pobrinula Sabina Salčinović. Za transport gostiju od aerodroma do hotela pobrinuli su se Hasan Marvić i Alvir Salčinović.

 

U nedjelju su održana i razna predavanja od kojih ističemo osvrt na dvadest godina od genocida u Srebrenici koje je održao profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada, te radionica liderstva za mlade koju je održala omladinska grupa Glasovi bosanskog genocida (Voices of Bosnian Genocide) iz Seattlea. Također, na Susretima su prezentirani programi ICNAB-a hadždž i umra, Mala Medresa, kao i izdavačka djelatnost.

 

Ceremonija svečanog zatvaranja održana je u nedjelju naveče, a na njoj su dodjeljene nagrade svim učesnicima sportskih i kulturno-umjetničkih aktivnosti, kao i nagrade pobjednicima mektebskih takmičenja. Učesnici Susreta imali su priliku uživati u lijepim ilahijama i igrama, kao i svedahu, u izvođenju Armina Muzaferije i njegovog benda, piše u informaciji Organizacionog odbora 20. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike.

 

Vijesti: