Vijesti

PO PRVI PUT POPIS STANOVNIÅ TVA U KANADI I NA BOSASNKOM JEZIKU

 

2. PO PRVI PUT POPIS STANOVNIŠTVA U KANADI I NA BOSASNKOM JEZIKU

Aktivnosti lobističke grupe KBSA za Kanadu, po prvi put popis stanovništva {Cenzus} Kanade je preveden i na Bosanski jezik: www22.statcan.ca. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je svojim aktivnostima uspio izboriti priznanje bosanskog jezika kao World heritage language u Kanadi. Paralelno sa priznanjem bosanskog jezika, KBSA je zahtijevao upotrebu bosanskog jezika u svim dokumentima Kanade u kojima se upotrebljavaju jezici naroda koji proizvode kanadski Kulturni mozaik. Jedno od najvažniji mjesta gdje se upotrebljavaju jezici naroda je i popis stanovništva Kanade. Od ove godine popis stanovništva Kanade je preveden i na bosanski jezik.

Priznanje bosanskog jezika je veoma važan korak u procesu očuvanja kanadskih Bošnjaka od svih posljedica negativne asimilacije i gubitka identiteta u kanadskom Kulturnom mozaiku.

Škole bosasnkog jezika su najboljih mjesta gdje se čuva maternji jezik, upoznaje kultura, običaji, tradicija, historija i duhovnost, što je najjača odbrana i najjači odbrambeni bošnjački štit u Kanadi, jer zaboravljajući maternji jezik, zaboravljamo sebe, zaboravljajući sebe podloga smo napadu svih vrsta, svih štetnih uticaja negativne asimilacije u kanadski Kulturni mozaik.

Učeći svoj jezik djeca ne gube svoj identitet, upoznaju sebe i svoje sunarodnjake, upućuju se jedni na druge što će im kasnije biti važno u životu i na kraju lakše nalaze svog bračnog druga.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: