Vijesti

INSTITUT ISTRAŽIVANJA ZLOČINA GENOCIDA POZVAN U KANADSKI PARLAMENT

INSTITUT ISTRAŽIVANJA ZLOČINA GENOCIDA POZVAN U KANADSKI PARLAMENT

 

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada na poziv gospodina Paul Dewar, Predsjednika Komiteta Parlamenta Kanade za sprječavanje genocida i drugih zločina protiv čovječnosti je pozvan da prisustvuje Okruglom stolu Komiteta.

Poseban gost Parlamentarnog komiteta je dr. Francis Deng, specijalni savjetnik Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija za prevecniju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Osnovni cilj Okruglog stola je podizanje svijesti u Kanadi i svijetu uopšte za mobilisanje svih ljudskih potencijala za anuliranje opasnosti od svih eventualnih genocida u budućnosti nad bilo kojim narodom i u bilo kojoj državi.

Dr. Francis Deng će govoriti o potrebi za jedinstvenim pristupom svih država, članica Ujedinjenih Nacija za zajedničku akciju anuliranja svih mogućih predpostavki koje mogu dovesti do budućih genocida.
Posebno će biti govora u ulozi Kanade u procesu sprječavanja genocida.

Ovaj poziv Institutu za istraživanje zločina genocida Kanada je veoma važan faktor u procesu usvajanja rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini koja je u proceduri u Kanadskom parlamentu, stoji u saopćenju Institut za istraživanje genocida u Kanadi koji je potpisao predsjednik Emir Ramić.

U povodu ovog veoma važnog poziva koji je upućen Institutu za istraživanje genocida u Kanadi čestitku je uputio dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji je između ostaloga naglasio da će prisustvo tako značajnom skupu biti od posebnog značaja u vezi sa aktivnostima oko usvajanja Rezolucije o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Još da naglasimo da je u Kanadskom parlamentu u toku procedura da se usvoji Rezolucija sa kojom će se 11. juli proglasiti - Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Sponzor Rezolucije je član Parlamenta Kanade Brian Masse koji je krajem augusta 2009. na najvećem trgu u Windsoru javno objavio da prihvata prijedlog Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, /Ogranak Kanada/ za sponzorstvo Rezolucije o genocidu. Prema informaciji koju smo objavili sredinom aprila t.g. po ovom pitanju Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu je dobio prijedlog rezolucije od strane Vlade Kanade. Iz prvobitnog teksta prijedloga rezolucije izbačen je termini genocid i Bošnjak, nad kojim je izvršen genocid, smanjen broj žrtava genocida u Srebrenici i ukinut prijedlog za proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi. Dakako navedene bošnjačke institucije su odbile takav prijedlog rezolucije i poručili su Vladi i parlamentarcima Kanade da sa genocidom i preživjelim žrtvama genocida nema trgovine. Klub prijatelja BiH i Bošnjaka u Parlamentu Kanade nastavlja započetu bitku, a upućeni poziv Institutu za istraživanje genocida potvrÄ‘uje da su bošnjački lobisti prodrli duboko u institucijama Kanade.

Vijesti: