Vijesti

Pamćenje i kazivanje istine o svirepim događajima je preduslov za obnavljanje društvenog poretka kao i za oporavak pojedinačnih žrtava.

Pamćenje i kazivanje istine o svirepim dogaÄ‘ajima je preduslov za obnavljanje društvenog poretka kao i za oporavak pojedinačnih žrtava.

”Sve što zločinac traži je da posmatrač ostane pasivan. On naime računa sa univerzalnom ljudskom težnjom da se oči, uši i usta pred zlom drže zatvoreni. Žrtva, nasuprot tome, zahtjeva od svjedoka da s njom podijeli teret bola. Žrtva traži akciju, angažman i pamćenje”. Judith Herman, psihijatrica sa Harvarda

Remembering and telling the truth about terrible events are prerequisites both for the restoration of the social order and for the healing of individual victims.

“All the perpetrator asks is that the bystander do nothing. He appeals to the universal desire to see, hear, and speak no evil. The victim, on the other contrary, asks the bystander to share the burden of pain. The victim demands action, engagement, and remembering “. Harvard psychiatrist Judith Herman 

Vijesti: