Vijesti

IZVJEŠTAJ O RADU KBSA, OGRANAK ZA KANADU U PERIODU MAJ 2005 – MAJ 2010

IZVJEŠTAJ O RADU KBSA, OGRANAK ZA KANADU U PERIODU MAJ 2005 – MAJ 2010

KBSA, Ogranak za Kanadu {KBSAK} je registrovan na federalnom nivou Kanade kao nevladina, neprofitna organizacija, kao prva i do sada jedina nacionalna organizacija Kanadskih Bošnjaka. KBSAK je nacionalni glas Kanadskih Bošnjaka, koji štiti i jača bošnjački i bosanskohercegovački interes u Kanadskom Kulturnom mozaiku. KBSAK je organizaciono, strukturralno i idejno programski uvezan sa KBSA.

I} Najznačajniji uspjesi KBSAK u posmatranom periodu

1.     Bosanski jezik je priznat u Kanadi kao World Heritage Language. Time je pozitivno okončano višegodišnje lobiranje KBSAK za priznavanje bosanskog kao internacionalnog jezika. Internacionalni jezici su klasifikovani u Kanadi putem “The Classical Studies and International Languages”, čime se omogućava otvaranje škola bosanskog jezika za djecu od 9 do 12 godina. To pruža i mogučnost učenja bosanskog jezika kao kreditnog kursa u kanadskim srednjim skolama i upotrebu bosanskog jezika u svim službenim dokumentima lokalnog, profincijskog i federalnog značaja u Kanadi, te upotrebu bosanskog jezika u zvanicnim kanadskim statističkim dokumentima. Priznavanje bosanskog jezika kao sredstva komunikacije i mišljenja Bošnjaka u Kanadi predstavlja veoma važan korak u smislu očuvanja i jačanja bošnjačke kulture i tradicije u kanadskom društvu, te važan korak u prihvatanju kanadskih Bošnjaka kao lojalnih graÄ‘ana Kanade. Na osnovu ovog priznanja otvoreno je više škola bosanSkog jezika širom Kanade.

2.     Nacionalno ime Bošnjak se upotrebljava u statističkim i drugim državnim dokumentima Kanade.

3.     KBSAK je poslao protesno pismo The Trilium fondaciji u Torontu po pitanju dodjeljivanja 75000 dolara ÄŒetničkom ravnogorskom pokretu u Kandi, od kojih je isti izgradio bistu Draži Mihajloviću u njegovoj prirodnoj veličini. Donacija je otišla organizaciji koja je od čitavog demokratskog svijata optužena za genocid i zločin protiv čovjećnosti. KBSAK je dobio odgovor fondacije u kome se kaže da ista nije znala o činjenicama koje je prezentovao KBSAK.

4.     KBSAK je poslao protesno pismo najmultikulturalnijem univerzitetu u svijetu - Univerzitetu u Ottawi po pitanju pokušaja otvaranja mirovnih studija na etnički očišÄ‡enom Univerzitetu u Banja Luci. Pokušaj je uslijedio poslije tajne posjete tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića Ottawi u saradnji sa tadašnjim ambasadorom BiH u Kanadi prof. dr. Vjekoslavom Domljanom. Pokušaj je propao jer je KBSAK dobio odgovor od Rektora Univerziteta u Ottawi da nema ništa od mirvnih studija na Univerzitetu u Banja Luci.

5.     KBSAK je osudio saradnju Kanadske pošte sa poštom Republike Srpske, ocjenivši tu saradnju kao direktno kanadsko ugrožavanje suvereniteta meÄ‘unarodno priznate države BiH.

6.     KBSAK je redovno pozivao kanadske Bošnjake  da izaÄ‘u na federalne, provincijske i lokalne kanadske izbore i tako pokažu da su cilvilizovan narod, lojalan Kanadi, da izraze demokratsku volju kanadskih Bošnjaka, direktno utiću na političke tokove u Kanadi, kreiraju političku, ekonomsku i kulturnu klimu u Kanadi koja će odgovarati bošnjačkim i bh interesima. KBSAK je izradio posebnu platformu za podržavanje onih kanadidata na kanadskim izborima koji: podržavaju: demokratsku, cjelovitu i prosperitetnu državu BiH, rad Haskog tribunala, hapšenje svih ratnih zločinaca, skidanje imuniteta za generala Luisa Mekenzia, integraciju BiH u evroatlanske asocijacije, formiranje Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu.

7.     KBSAK je redovno planirao i izvršavao aktivnosti na planu jačanja svijesti Bošnjaka  koji žive u Kanadi da se registruju i izaÄ‘u na izbore u BiH, te tražio izmjene izbornog zakona BiH.

8.     KBSAK je zatražio od kanadske vlade skidanje imuniteta za generala Luisa Mekenzia u cilju njegovog izručenja BiH. Upoznao je kanadsku javnost sa zločinačkim djelovanje generala u BiH.

9.     KBSAK je tražio inteziviranje aktivnosti u bileteralnim odnosima izmeÄ‘u Kanade i BiH u oblastima socijalnog i penzionog osiguranju, dvostrukog oporezivanja, zaštite i unapreÄ‘enja investicija, graÄ‘anska i sudska prava, dvojnog državljanstva, priznavanja diploma, potpunijeg finansiranje škola bosanskog jezika u Kanadi, ispitivanja mogućnosti studenskih razmjena izmeÄ‘u univerziteta u Kanadi i BiH.

10.  KBSAK je poćeo sa radom na strategijI marketinga najboljih vrijednosti BiH na kanadskom tržištu, putem institucionalizacije ekonomske diplomatije, te naročito Počasnog konzula Kanade u Torontu, ekonomskom, kulturnom i naučnom centru Kanade u kome živi 80% popilacije graÄ‘ana bh prijekla u Kanadi.

11.  KBSAK je organizovao dostojanstven protest ispred zgrade kanadskog parlamenta povodom 10. godišnjice genocida u Srebrenici. Bošnjaci su tada razvili transparent sa imenima 8106 srebreničkih zrtava. Učesnici protesta su od kanadske vlade zatražili konkretnije angažovanje Kanade po pitanju istine i pravde o agresiji i genocidu u BiH. Tada je delegacija KBSAK položila vjenac na Peacekeeping Monoument, kao prva delegacija iz BiH koja je to učinila.

12.  Hon. Jean Augustin, bivši član kanadskog parlamenta i bivši ministar za multikulturalizam, je na prijedlog KBSAK spnzorisala Izjavu -Rezoluciju KBSAK povodom genocida u Srebrenici u kanadskom parlamentu. Ona je istakla da je na BiH izvršena agresiija od strane Srbije i Crne Gore u saradnji sa bosanskim Srbima, da je 11 juli 2005. godine Dan kada se svi KanaÄ‘ani trebaju pridružiti kanadskim Bošnjacima u sječanju na nevine žrtve največeg genocida u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, da cijela 2005. godina treba biti godina sječanja KanaÄ‘ana na srebrenički genocid. Kanadski parlament je tada usvojio posebnu IzjavuRazoluciju KBSA o genocidu u Srebrenici.

13.  Bivši ministar vanjskih poslova Kanade, Pierre Pettigrew obratio se kanadskim Bošnjacima sa podrškom za usvajanje rezolucije o genocidu u kanadskom parlementu.

14.  Krajem augusta 2009. na največem trgu u Windsoru, Brian Masse, član Kanadskog parlamenta je javno objavio da prihvata prijedlog Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada i KBSAK za sponzorstvo nad rezolucijom o genocidu. Prijedlog rezolucije je predviÄ‘ao proglašenje 11 jula danom sječanja na više od 8000 nevinih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici i  proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi. Dobro organizovanim lobiranjem, kanadski Bošnjaci su uspjeli dobiti podršku više od 50 članova Parlamenta iz sve četiri parlamentarne stranke. Prvog aprila ove godine Institut za istraživanje genocida Kanada i KBSAK je dobio prijedlog rezolucije od strane vlade Kanade. Iz prvobitnog teksta prijedloga rezolucije izbačen je termin genocid, izbačen termin Bošnjak stvarno nacionalno ime našeg naroda, smanjen broj žrtava genocida u Srebrenici i ukinut prijedlog za proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi. KBSAK kao glas više od 50.000 kanadskih Bošnjaka, uglavnom žrtava zločina genocida je dostojanstveno odbio prijedlog rezolucije o genocidu od strane kanadske vlade. Lobiranje je nastavljeno i vlada Kanade je prema yadnjim informacijama pozitivno odgovorila na oštru reakciju KBSAK.

15.  KBSAK je inicirao potrebu izučavanja genocida u BiH u kanadskim školama.

16.  KBSAK je inicirao osnivanje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IRGC}.

17.  KBSAK i IRGC su pozvani u Kanadski parlament da govore o genocidu u BiH.

II} Osnovni elementi plana aktivnosti KBSAK za budući period

1.   Završetak procesa lobiranja za usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima i u BiH.

2.   Završetak procesa formiranja Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu.

3.   Završetak procesa lobiranja za uvoÄ‘enje nastave o genocidu nad Bošnjacima i u BiH u kanadskim školama.

4.   Završetak procesa reorganizacije KBSAK u smislu produkcije Konvencija KBSAK, podmlaÄ‘ivanje KBSAK, uvoÄ‘enje mladih svršenih studenata u organe KBSAK.

5.   Organizovanje Susreta kanadskih Bošnjaka.

Emir Ramic

Predsjednik UO KBSAK

Vijesti: