Vijesti

Dan drzavnosti BiH 2015

Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima BiH, ZAVNOBiH je obnovio državnost BiH, potvrdio njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirao državu BiH, što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata. Bosanskohercegovačka država se odbranila u najnovijoj agresiji i genocidu jer nosi vrijednosti koje su postavljene na ZAVNOBIH.

 

Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio – bratstvo, umjesto razdora – jedinstvo, umjesto podvojenosti – ravnopravnost, umjesto sluganstva tuÄ‘inu samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici. ZAVNOBIH je forsirao i naglašavao jedinstvenu bosanskohercegovačku državu u kojoj susret sa državom čini radost u kojoj susret sa drugim i drugačijim opet čini radost. Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu Bosnu i Hercegovinu govore da je vještačka tvorevina koja nema budućnost, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv agresija i genocida, svima onima koji guše osnovna ljudska prava i slobode, svima onima koji uzalud hoće Bosnu i Hercegovinu samo po svome cilju, svim zarobljenicima prošlosti izbrisanih historija poručujemo:

 

Bosna i Hercegovina je historijski entitet koji ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju. Naziv bosanski nije termin koji odreÄ‘uje nacionalnu, regionalnu ili teritorijalnu pripadnost. To je naziv za historijski i civilizacijski proces, nešto što kroz sve historijske promjene i političke suprotnosti traje jedan cijeli milenij, do jednakog stepena prakticiranog u svakodnevnom životu sa jednakom živošÄ‡u u svakom.

 

Zato je Bosnu i Hercegovinu nemoguće poharati tako da bi ostala poharana i uništena, ona će se uvijek vratiti na svoj nivo, na nivo Ideje Bosne i Bosanskog duha. Poraz te Ideje i tog Duha je poraz Bosne i Hercegovine, a ne propast Evrope. Kada su u pitanju zločini prema toj Ideji i tom Duhu svaki kompromis je sramna izdaja pravde i istine. Pomirenje nam treba radi povratka nade čovjeku i civilizaciji kroz vračanje Ideje Bosne i Bosanskog duha svome bosanskohercegovačkom izvoru, ali uz neopoziv uvjet da ratni zločinci budu gonjeni i kažnjeni, žrtva obeštečena. Bez toga nema niti može biti ni mira ni pomirenja, ni istine, ni pravde, ni historijskog vračanja Ideje Bosne i Bosanskog duha svome izvoru.

 

Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio ljubav, umjesto razdora slogu, umjesto podvojenosti ravnopravnost, umjesto sluganstva tuÄ‘inu samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici.

 

Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu BiH govore da je vještačka tvorevina koja nema prosperiteta, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv velikosrpske i velikohrvatske hegemonije, svima onima koji guše slobodu Bošnjaka u obrazovanju i pravo Bošnjaka na svoj identitet, i, posebno političkom establišmentu barbarskog velikosrpskog aparthejda u dijelu BiH koji je privremeno okupiran, koji uporno ali bezuspješno galami da se narodi BiH trebaju mirno razići poručujemo:

 

BiH je na čist i častan način branila i odbranila svoju državnu, političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost, suverenost u višestrukoj agresiji i genocidu nad njenim graÄ‘anima od 1992 do 1995. godine u antifašističkom, narodnooslobodilačkom ratu. I uvijek će to časno i pošteno odbraniti jer ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj duhovnosti koja se ne može naći u njenih susjeda. Zato oni Bosnu i Hercegovinu ne razumiju i vrše nad njom agresije i genocide. Upravo ta njena specifična duhovnost oličena u Ideji Bosne i Bosanskom duhu na čijim osnovama se gradi savremni čovjek i civilizacija čini bosanskohercegvačko društvo specifičnom i nedjeljivom političkom zajednicom i državom. To joj je pomoglo da preživi do danas. Odluke ZAVNOBiH-a su bile dio borbe za ideale i projekat jedinstvene, slobodne, ravnopravne i demokratske BiH koju niko i nikada ne može uništiti.

 

Svim istinskim bosanskohercegovačkim patriotima, svim borcima protiv fašizma i svima onima koji daju svoj doprinos za kontitnuitet državnog razvoja Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

 

Prvi problem: Dejtonski sporazum je okončao rat ali na pogrešnim pretpostavkama koristeći etničko-teritorijalni pristup. Tačnije, da bi se Srbi podstakli da prihvate ovaj sporazum, dobili su entitet Republika Srpska što je bio ratni cilj njihovog rukovodstva, mada su težili potpunoj samostalnosti. MeÄ‘utim, dobili su teritoriju što je bio njihov glavni cilj, kao i mnoge atribute državnosti u svom entitetu. Sve što se kasnije dešavalo samo je posledica takvog aranžmana. Uspostavljen je nulti odnos izmeÄ‘u Republike Srpske i centralnih institucija u BiH.

 

Drugi problem koji iz njega proistječe jeste u tome što su sporazum u Dejtonu neki njegovi sudionici prihvatili s uvjerenjem da Bosna i Hercegovina već u bliskoj budućnosti neće opstati. Po njihovom uvjerenju, istina javno neizrečenom, prihvaćeni ustavni aranžman samo je početna i polazna osnova za podjelu Bosne i Hercegovine. Dokaz tome vidjeli su i u reguliranoj mogućnosti uspostave specijalnih veza (što su oni smatrali eufemizmom za konfederalne veze) izmeÄ‘u Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s jedne, odnosno Republike Srpske i Republike Srbije (ondašnje Savezne Republike Jugoslavije), s druge strane. Možda ne više s tolikim uvjerenjem, ali s tom namjerom djeluju i takav dugoročni cilj imaju vrlo snažne političke snage unutar i van Bosne i Hercegovine. Te snage će djelovati sve dotle dok postoji ustavni okvir koji takvu mogućnost ostavlja otvorenom.

 

Treći problem: BiH je priznata kao Republika BiH, a Dejtonom je izbrisan naziv Republika i ostalo je država BiH. BiH je 1992. godine priznata i primljena u Ujedinjene nacije bez ikakvih entiteta. Priznata je  kao unitarna država o kojoj nije bilo dvojbe. Dejton donio dva entiteta i složeno ustrojstvo većeg entiteta, tako da imamo jedan kompliciran sistem koji se različito tumači. Dejtonskim sporazumom BiH je izgubil nešto što je bilo prisutno u cijeloj Evropi, a to je da je bila država graÄ‘ana i naroda. Ustavnost BiH govori da je Bosna država graÄ‘ana i naroda, a Dejtonskim sporazumom smo dobili Ustav koji nas je odredio kao državu tri konstitutivna naroda i graÄ‘ana. Iako su narodi bili poslije graÄ‘ana prema ranijoj ustavnosti, nikada nisu narodi u Bosni bili konstitutivni, oni su bili ravnopravni. Nama je podvaljeno. Velikosrpska politika je stalno ponavljala konstitutivni narodi da su na kraju naši političari prihvatili termin konstitutivni narodi.

Ni u jednom dokumentu ne postoji termin „zajedničke institucije BiH, nego postoje institucije države BiH.

 

Najveća greška Dejtona što je on „nepravedno okončao ratni sukob u BiH i što je nagradio one snage koje su napravile genocid u Srebrenici. ÄŒinjenica da je instalirana Republika Srpska i ono što do sada meÄ‘unarodna zajednica nije uradila nakon 2007. godine jeste da se, na osnovu tog genocida deinstalira tvorevina koja je to uradila. Nije normalno da „imate počinjen zločin genocida i da je presuda postavljena tako da su ga učinile institucije, vojska i policija RS-a, a da jednostavno postoji RS.

 

Tri mogućnosti djelovanja kad je u pitanju Dejtonski sporazum, ili njegovo osporavanje. Prvi je da se ojačaju državne institucije, koristeći dodatne nadležnosti od strane visokog predstavnika.

 

Da se napravi tužba u Strazburu. Dovoljno je da jedan Bošnjak i Hrvat koji žive na prostoru RS  kažu da ne mogu biti konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a da je naziv „srpska“. Druga varijanta jeste da se traži revizija Dejtona, ili da se traži „Dejton 2“ da bi se BiH učinila funkcionalnijom državom. Treća mogućnost je da se Dejtonski sporazum može osporavati.

 

Daytonski sporazum nametnut i nepravičan

 

U daytonskim se pregovorima nije dogovorilo ništa što već nije bilo dogovoreno.

1.     Prvi sporazum koji je samo dobio formu u Daytonu je opći sporazum Miloševića i TuÄ‘mana u KaraÄ‘orÄ‘evu koji u suštini legalizuje upotrebu svih sredstava za podjelu BiH u ime stvaranja Velike Srbije i Velike Hrvatske.

2.     Drugi veliki sporazum koji je u Daytonu dobio svoju konačnu formu i istinu o legalizaciji Republike Srpske. Sam akt legalizacije objavio je Muhamed Šačirbegović, ministar vanjskih poslova BiH, u Ženevi 8. septembra 1995 godine, nepuna dva mjeseca prije Daytona, na sastanku ministara vanjskih poslova BiH, Republike Hrvatske i Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Kontaktne skupine.

3.     Treći veliki sporazum koji je legaliziran u Datonu je sporazum američke administracije i Kontaktne skupine. Kontakta skupina je neprestano insistirala na legalizaciji RS-a, njenoj teritorijalnoj zaokružnenosti i izvornoj državnosti.

 

Islam je vjera mira. Taj mir je naša najveća snaga. MeÄ‘utim, danas se poziv na mir slabo čuje. Živimo u vremenu nemira koga su zlikovci nametnuli. Nasilje u svijetu širi. Stradaju mnogi nevini ljudi. Protiv toga kanadski Bošnjaci dižu svoj glas. OsuÄ‘ujemo zločine nad ljudima.  Nećemo biti nijemi kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja. Ubijanje nedužnih se ne može ničim opravdati. Zlikovci ne predstavljaju našu vjeru, ne pripadaju našoj zajednici.  Osnovni cilj naše vjere je dobrobit ljudskog roda. Taj cilj će kanadski Bošnjaci njegovati.Kanadski Bošnjaci su protiv onih koji šire mržnju i prizivaju na teror. Kanadska bošnjačka zajednica je cijenjen elemenat kanadskog društva – Kulturnog mozaika, sa izuzetno važnom ulogom u društvenom i ekonomskom životu kanadske države. KanaÄ‘ani trebaju shvatiti da su i kanadski Bošnjaci žrtve terorista, žrtve agresije i genocida. Zato svi moramo stati protiv tog zla.

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti: