Vijesti

SRPSKIM ZASTUPNICIMA U PARLAMENTARNOJ SKUPSTINI BIH

Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike srpskim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH povodom odbijanja inicijative o formiranju komisije za ispitivanje stradanja stanovnika Prijedora u genocidu i agresiji na BiH

 

Srpskim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini  BiH;

 

Prijedorski genocid predstavlja neuporedivo sredstvo za spoznaju srpskog zločina protiv čovjećnosti i zločina protiv humanitarnog i ratnog prava. Što prije to spoznate, to će prije srpski narod ući u porodicu demokratskih naroda svijeta.

Ono što zločin u Prijedoru, preko kojeg se ne može preći bez suočavanja s totalnom istinom i pravdom, zločin koga karakteriše sustavno uništavanje materjalnih i duhovnih dokaza o postojanju bošnjačkog naroda i sustavno uništavanje vrijednosti ideje Bosne i bosanskog duha na kojima se temelji ujedinjena Evropa, izdvaja od drugih zločina jeste razmjera zločina, oličena u masovnom, organizovanom i namjernom uništavanju bošnjačkog korijena {genocid, ekocid, kulturocid, etnocid, urbicid i elitocid}, u gradu koji je obrise grada dobio zahvaljujući Bošnjacima.

 

Od oko 3550 nestalih i nastradalih Prijedorčana, njih oko 1200 je identificirano.

Samo u jednom danu, 20. jula 1992. godine u 6 mjesnih zajednica Prijedora ubijeno je više od 1500 Bošnjaka i Bošnjakinja.

U koncentracionom logoru Omarska ubijeno je više od 1000 Bošnjaka.

Sudsko vijeće u Hagu, koje je sudilo Slobodanu Miloševiću za genocid i ostala kršenja meÄ‘unarodnog ratnog i humanitarnog prava, je donijelo odluku u kojoj se kaže da je tužilaštvo pružilo dovoljno dokaza da je nad Bošnjacima počinjen genocid u Prijedoru i još šest gradova.

 

Vaše odbijanje inicijative o formiranju komisije za ispitivanje stradanja stanovnika Prijedora, grada u kome su srpski zločinci formirali koncentracione logore smrti kojima se ni Hitler nebi postidio, je znak trajanja srpskog genocida nad Bošnjacima, sada u dejtonskoj BiH, drugim metodama i sredstvima. Svojim odbijanjem vi ste pokazali devijantnost srpske politike, kao najtamnije mrlje srpskog naroda, ali i tamnu mrlju savjesti civiliziranog diijela čovjećanstva koje vaš sramni hod tolerantno posmatra. Odbijajući da razgovarate o zločinu kao predstavnici najveće zakonodavne vlasti u BiH, vi odbijate i udaljavate neminovno moralno razgraničenje unutar srpskog naroda, jasno precizirajući da u BiH još živi ideja umrlog Slobodana Miloševića, hranjena od strane odbjeglih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića o zajedničkoj državi svih Srba.

Zločin u Prijedoru, kao holokaust koji se desio 50 godina poslije Drugog svijetskog rata, jeste nešto što ne može ostaviti na miru humane i demokratske ljude. 14 godina poslije počinjenog zločina, vi istinu i pravdu za kojom vape Prijedorska djeca i majke, za kojom vape svi dobronamjerni graÄ‘ani Prijedora, pokušavate bezuspješno sakriti ili čak prekrojiti. 

U interesu istine, pravde i zajedničke budućnosti svih graÄ‘ana Prijedora, istina i pravda o zločinu moraju pobjediti. Istini i pravdi je najteže u RS, u kojoj opstrukciju u spoznaji istine i pravde prave ostaci ratne, političke, vojne, policijske i medijske strukture, koja je u vremenu agresije egzisitirala u obliku Paljanskog režima u BiH i Miloševićevog režima u Srbiji. Ideologija Miloševićevog i Karadžićevog režima imala je za cilj, silom stvoriti etnički čist srpski prostor u BiH. Puna istina i pravda o zločinu u Prijedoru je moguća teka kada se pred Haški tribunal izvedu Karadžić i Mladić.

 

Vi ne možete govoriti o zaštiti ljudskih prava, unutrašnjoj reintegraciji, demokratizaciji i ekonomskom propseritetu bh države i društva i integraciji BiH u evroatlanske saveze, sa kredibilitetom, kada se suočavate sa nedostatkom ljudske dosljednosti i moralne dostojanstvenosti o priznavanju istine o zločinu, pokajanju za zločine i hapšenju ratnih zločinaca.

 

Budite ubjeÄ‘eni da Bošnjaci neće odustati od borbe za istinu i pravdu, sve dotle dok se strahote iz prošlosti ne okonačaju, dok se ne postigne pravda za postradale, ne donese mir za preživjele i ne izgradi budućnost za bošnjačku djecu.

 

Bošnjaci neće dopustiti da zločin u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od bošnjačkog zaborava veći od užasa srpskog zločina u Prijedoru.

 

Prof. Emir Ramić

Predsjednik UO KBSA

 

 

 

Vijesti: