Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom poništenja oslobađajuće presude i naređenja ponovnog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od strane MKTJ

 

15. 12. 2015.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom poništenja oslobaÄ‘ajuće presude i nareÄ‘enja ponovnog suÄ‘enja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od strane MKTJ

 

Odluka Žalbenog vijeća MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju {MKTJ } kojom je naloženo održavanje ponovnog procesa u slučaju optuženih dužnosnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića može biti korak ka istini o agresiji i genocidu u  Bosnu i Hercegovinu i pravdi za žrtve tih zločina. Optužnica je Stanišića i Simatovića teretila za udruženi zločinački poduhvat koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela na područijima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Prema optužnici, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

 

Smatramo da u ponovljenom procesu se može dokazati da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali "crvene beretke", koje su kasnije prerasle u Jedinicu za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti Srbije. Ta jedinica je, zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, milicijom samozvane SAO Krajina i drugim snagama počinila zločine deportacije i prisilnog premještanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Te formacije su počinili veliki broj ubistava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

 

TakoÄ‘e smatramo da postoji relevantni dokazi o vezi Stanišića i Simatovića za zločine  ne samo u Šamcu i Doboju, već i istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu koje su sudije u prvom postupku odbacile kao nedokazane.

Posebno smatramo korisnim da obnovljeni proces dokaže da su Stanišić i Simatović bili veza izmeÄ‘u Miloševića i drugih učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu - Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića, Gorana Hadžića i Milana Babića –što je  Raspravno vijeće u prvom procsu odbacilo kao nedokazanu, iako su oni imali direktne i brojne kontakte.

Osuđujuća presuda u obnovljenom procesu može biti odlučujući argument pri ulaganju zahtjeva za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: