Vijesti

Saopćenje IGK povodom usvajanja Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida

23. 02. 2016.

Saopćenje IGK povodom usvajanja Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} pozdravlja usvajanje Nacrta zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti koji je predložio zastupnik Naše stranke Dennis Gratz. Ovo je veliki korak ka istini, pravdi i zaštiti osnovnih prava žrtava i svjedoka zločina. Posebno je važno što nacrt zakona nije ograničen samo na genocid i zločina protiv čovječnosti iz devedesetih, već i na pitanje negiranja holokausta, te drugih zločina utvrđenih pred međunarodnim sudovima. IGK se zahvaljuje Dennisu Gratzu i udruženjima koja su dala podršku za usvajanje nacrta zakona. Posebno je važno što usvajeni Nacrt zakona i nadamo se skorašnje usvajanje zakona predstavlja značajan korak ka vraćanju digniteta žrtvama, procesuiranju onih koji negiranju zločine, osiguranju većeg stepena zaštite žrtava rata, obavezivanju lokalnih zajednica na adekvatno obilježavanja mjesta zločina bez obzira na etničku pripadnost žrtve, te kreiranju adekvatnog obrazovnog programa za generacije koje dolaze o istini o genocidu, holokaustu i počinjenim zločinima protiv čovječnosti.

IGK stoji predlagaču zakona i svim udruženjima koja su podržala nacrt zakona na potpunom raspolaganju u budućoj javnoj raspravi o nacrtu zakona.

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

http://www.rtvtk.ba/v2/vijesti/item/7312-igk-pozdravio-usvajanje-nacrta-zakona-o-zabrani-negiranja-genocida

http://www.mi2.ba/vijesti/politika/podrzan-nacrt-zakona-o-zabrani-negiranja-minimiziranja-opravdavanja-ili-odobravanja-holokausta/

http://www.fena.co.ba/article/831561/igk-pozdravio-usvajanje-nacrta-zakona-o-zabrani-negiranja-genocida

http://www.republika.ba/vijesti/bih/igk-pozdravio-usvajanje-nacrta-zakona-o-zabrani-negiranja-genocida/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=58229

Vijesti: