Vijesti

Prvog Marta 1992. godine bosanskohercegovački građani i narodi su se dvotrećinskom većinom na referendumu slobodno izjasnili za suverenu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu,

Prvog Marta 1992. godine bosanskohercegovački graÄ‘ani i narodi su se dvotrećinskom većinom na referendumu slobodno izjasnili za suverenu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu, pri čemu se bosanskohercegovačka država tada svrstala meÄ‘u 190 nezavisnih država svijeta. ÄŒinom nezavisnosti Bosna i Hercegovina se u formi nezavisne države politički reuspostavila. Demokratska narav čina stjecanja nezavisnosti kao i karakter cjelokupne procedure, demokratski referendum, ni na koji način ne može delegitimirati. Referendumom su potvrÄ‘eni državnost, samostalnost i nezavisnost kao većinsko političko opredjeljenje graÄ‘ana Bosne i Hercegovine. Zato je Prvi mart historijski dokaz da će Bosna i Hercegovina kao zemlja opstati, da će Bosna i Hercegovina kao zemlja, država i mjesto egzistencije Ideje Bosne i bosanskog duha uvijek biti ma koliko to projektantima, naredbodavcima i izvršiocima agresija i genocida remetilo njihove ratne ili mirnodopske, zločinačke, udružene poduhvate. Prvi Mart je  jedan od četiri najznačajnija datuma. Dan nezavisnosti i izlazak graÄ‘ana na referendum o nezavisnosti zajedno sa prvim pisanim tragovima postojanja zemlje Bosne i Hercegovine iz 955. godine, Poveljom Kulina bana iz 1189. godine i obnavljanjem državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra 1943. godine su historijski, naučni i nepobitni dokazi o hiljadugodišnjoj tradiciju zemlje i države Bosne i Hercegovine.

Taj historijski datum i  činjenicu vlasti manjeg entiteta još ne prihvataju. Ali značaj ovog historijskog datuma i  činjenice daleko prevazilazi dnevnu antibosanskohercegovačku politiku. Bosna i Hercegovina tim danom postala članica meÄ‘unarodne zajednice. To je nepobitna stvarnost s kojom antibosanskohercegovačka politika mora računati, jer se ta pravna stvarnost ne može dovesti u pitanje.

Oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država,  treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine. Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji.

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnosti. Dan kojeg ne slave oni koji su te rušili, ubijali, silovali mućili protjerivali. Dan koga slave oni koji su te branili i odbranili.

Emir Ramić

Vijesti: