Vijesti

Lokalni izbori

Poziv  KBSA graÄ‘anima BiH koji žive u Sjevernoj Americi da se registriraju za lokalne izbore u oktobru

 

Stanje u BiH, unatoč svim nastojanjima, nije krenulo uzlaznom linijom. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} smatra svojom ljudskom i moralnom obavezom još jedanput ponoviti da su lokalni izbori najprikladnije sredstvo kojim je moguće i potrebno mijenjati političko stanje bosanskohercegovačke države i društva.

 

Bošnjaci i Hrvati u manjem entitetu BiH bivaju sve više svoÄ‘eni na status manjine ali bez prava koja bi i manjinama pripadala. Ovo stanje bošnjačkog i hrvatskog naroda, na štetu Bosne i Hercegovine, prihvaćaju i podržavaju i odreÄ‘eni predstavnici meÄ‘unarodne zajednice, ali i toleriše bošnjački politički establišment. Istovremeno u Mostaru Bošnjaci i Srbi se marginaliziraju od strane hrvatskog političkog establišmenta.

 

Posebno ističemo kako se prevelik broj graÄ‘ana  Bosne i Hercegovine u dijaspori, ponaša politički neodgovorno i moralno nesavjesno prema vlastitoj domovini. Tako prema podacima koje je smo dobili od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine samo mali broj graÄ‘ana u dijaspori se registruje za lokalne izbore.

 

Pozivamo sve graÄ‘ane  Bosne i Hercegovine da učine sve potrebno kako bi, i preko izbora, odgovorili svojoj obavezi sudjelovanja u izgradnji bolje budućnosti za njene stanovnike. Kao sinovi i kćeri jedine domovine nemamo pravo odustati od njezina boljitka. Stoga smatramo da je moralna obaveza birača osigurati si biračko pravo, registrirati se, upoznati se s ljudskim kvalitetama i stručnim sposobnostima kandidata te izići na izbore i dati svoj glas ljudima i ženama koji stanje u Bosni i Hercegovini žele i mogu učiniti boljim a položaj graÄ‘ana i naroda jednakopravnim, posebno u manjem entitetu.

 

Zahtijevamo od Diplomarno Konzularnih Predstavništva Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi da se organizuju u pripremi za izbore, te da organizuju i pripreme glasanje u gradovima sa najvećim brojem birača.

 

Ovo je historijski trenutak kada  dijaspora u sjevernoj Americi može pokazati da ima snagu da promijeni prilike u Bosni i Hercegovini. Ovo je historijski trenutak u kojem sami odlučujemo o čemu i sa kakvim izrazom lica čemo pričati našoj djeci o našoj matici. Ovo je historijski trenutak kada dijaspora može pokazati da ima potencijalnu snagu da bitno promjeni prilike u matici nakon lokalnih izbora. Nismo se pitali za dejtonsku podjelu države. Ali zato se trebamo pitati za njenu budućnost. Vrijeme je da se dijaspora aktivno uključi u kreiranje budućnosti svoje matice. Prvi korak u tome je da se registrujete i izaÄ‘ete na lokalne izbore. Od 350.000 graÄ‘ana  Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi na lokalne izbore se registruje svega nekoliko hiljada glasača. Za produkciju i legalizaciju genocidne paradržavne tvorevine, ti se nisi pitao. Došlo je vrijeme da se pitaš. Registracijom i glasanjem posij sjeme za bolje sutra svoje matice. Shvati da je budućnost tvoje domovine u tvojim rukama. Važno je da pošaljemo poruku onima koji prave račun bez krčmara, onima koji i dalje rade na uništenju državnog i društvenog tkiva naše države, da im kažemo da postojimo i da znaju koliko ih glasova protiv čeka na nekom od referenduma koje uzaludno traže.

 

Svi u dijaspori treba da glasaju, da tako sami izaberu svoje kandidate, a ne da ne izlaskom na izbore omoguće manjinama da biraju svoje kandidate, jer su one motivirane anti bosanskohercegovačkim i anti bošnjačkim interesima. U slučaju da dijaspora ponovi ostajanje po strani u izborima mora se suočiti sa činjenicom da će imati loše kandidate koji će raditi protiv interesa države i protiv bošnjačkog naroda, te protiv nje same. U tom slučaju možemo izgubiti i Srebrenicu. Zar smijemo dozvoliti da Srebrenicom vladaju oni koji su projektovali i izvršili genocid, potvrÄ‘en od oba meÄ‘unarodna suda. Zato vas pozivamo da se registrujete i glasate na lokalnim izborima i tako pošaljete jasnu poruku svim ubicama naše države. To je najbolji put da se dobije demokratska bitka za opstanak  i razvoj Bosne i Hercegovine.

 

 

Vijesti: