Vijesti

Sačuvati uspomenu na Britanca koji se spalio zbog rata u BiH

Sačuvati uspomenu na Britanca koji se spalio zbog rata u BiH

29. 04. 2016.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom tužne godišnjice najhrabrijeg čina: Graham Bamford se živ spalio zbog agresije i genocida  u Bosni i Hercegovini

 

Britanac Graham Bamford se prije tačno 23 godine  u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Ovaj plemeniti i časni Britanac se usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na največi zločin poslije Drugog svjetskog rata, zločin agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločin genocida nad građanima Bosne i Hercegovine, posebno nad Bošnjacima. Posljednje njegove riječi bile su: "Britanci moraju zaustaviti rat u Bosni, pa makar i silom. Britanska armija ne mora biti čuvar časti (samo) na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju - vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”. Slike užasnih ubijanja nedužnih građana Bosne i Hercegovine, slike masovnih silovanja, masovnih mućenja u koncentracionim logorima smrti, masovnih progona, masovnih uništavanja hiljadugodišnje tradicije Ideje Bosne i Bosanskog duha, natjerale su ovog hrabrog čovjeka na žrtvovanje. Bamford je bio duboko potresen tim slikama. U svakoj je dječijoj žrtvi u Bosni i Hercegovini vidio svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a među njima i tromjesečna beba.

 

Žrtvujući svoj život, Graham šalje kontinuiranu poruku svim istinskim borcima protiv agresije i genocida da se ujedine u borbi protiv tih zločina. Posebno je njegova žrtva poruka istinskim braniocima Bosne i Hercegovine da u postdejtonskom vremenu moraju nastaviti političku borbu za anuliranje svih rezultata agresije i genocida koji su sve više opasnost i kočnica  za normalno funkcionisanje države Bosne i Hercegovine i posebno za normalno bitisanje Ideje Bosne i Bosanskog duha na kojima se zasniva evropska i svjetska zajednica.

 

Samožrtvovanje Grahama Bamforda ne smije ostati samo uzaludan moralni čin. Spaliti se iz dubokih moralnih razloga zbog zločina agresije i genocida prema narodu kojem ne pripada, je velika poruka i pouka svima. Zato je on čovjek najplemenitijih osobina danas tako rijetkih u civilizaciji u kojoj sve više manjka morala. Pozivamo sve patriote u i van Bosne i Hercegovine da konačno nešto više uradimo i da više sačuvamo uspomenu na velikog čovjeka koji je zarad moralnih principa žrtvovao vlastiti život.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=24188

http://vijesti.ba/clanak/307682/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih

http://24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/260588-sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih.html

http://www.drukciji.ba/drukcijaslova/igk-sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih-62863

http://www.bihac.net/vijest/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih/22252

http://www.uskinfo.ba/vijest/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih/22252

http://www.biscani.ba/vijest/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih/22252

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih/160429086

http://bosnia.shafaqna.com/BA/BA/143438

http://www.vazdan.com/vijest/sacuvati-uspomenu-na-britanca-koji-se-spalio-zbog-rata-u-bih/1909499

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=58807

http://kliker.info/ni-jedna-ulica-u-bih-ne-nosi-njegovo-ime-graham-bamford-se-na-danasnji-dan-spalio-zbog-rata-u-bih/

Vijesti: