Vijesti

IGK pozdravio odluku o zabrani registracije ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori

IGK pozdravio odluku o zabrani registracije ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori

Blagovremenom reakcijom Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Bošnjačko američke nacionalne asocijacije iz New Yorka, MinistarstvO unutrašnjih poslova Crne Gore je zabranilo ragistraciju Četničkog ravnogorskog pokreta Crne Gore. Još jednom ističemo na izuzetno aktivan i veoma opasan po državu i drustvo rad Ravnogorskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini koji je uredno registrovan kao Udruženje građana. I ako su u Bosni i Hercegovini donesene glavne antifašističke odluke naša država nema zakon o zabrani fašističkih organizcija i simbola. Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni i Hercegovini bi doprinio mirnijem, staloženijem društvu. Sve drugo može dovesti do eskalacije. Skoro cijeli svijet je krenuo u borbu protiv fašizma, samo Bosna i Hercegovina nije.

10. 05. 2016.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom brisanja iz registra Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori

 

Pozdravljamo odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore kojom se zabranjuje ragistracija Četničkog ravnogorskog pokreta u daljem tekstu zločinački pokret. Nakon saznanja za registraciju zločinačkog pokreta uslijedila je rekacija Instituta za istraživanje genocida, Kanada  sa zahtjevom  da se zabrani rad istog, jer njegova ideologija predstavlja opasnost po mir i ljudski život. Postojanje i djelovanje zločinačkog pokreta bi pričinilo nepredvidive i neprekledne društveno štetne posljedice za širu regiju. U pismu je navedeno da je zločinački pokret nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Legalizacija zločinačkog pokreta je znak kontinuiranog, terorističkog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države. Borba protiv tog zločinačkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija zločinačkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo. Veoma je važno što je odluka o zabrani registracije zločinačkog pokreta objavljena na Dan pobjede nad fašizmom.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom upozorava na izuzetno aktivan i veoma opasan po državu i društvo rad  zločinačkog pokreta u Bosni i Hercegovini koji je uredno registrovan kao Udruženje gradana. Bosni i Hercegovini nema zakon o zabrani fašističkih organizcija i simbola.  Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni I Hercegovini bi doprinio mirnijem, staloženijem društvu. U suprotnom može može doći do eskalacije. Skoro cijeli svijet je krenuo u borbu protiv fašizma, samo Bosna i Hercegovina nije.

 

U Bosni i Hercegovini  još uvijek imamo prisutne svakodnevne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih što je pogodno tlo za rađanje fašističke, četničke  ideologije. Srečemo se sa tipičnim revizionističkim tekstovima u kojima se negira agresija i genocid čime se nastoji prekrojiti historija. U ofanzivi su one snage koje pokušavaju revidirati historijske i sudske činjenice. Pokušaj rehabilitacije četnistva u Bosni i Hercegovini očituje se postojanjem zločinačkog pokreta, podizanjem spomenika i drugih obiljezja Draži Mihajloviću i njiegovim sljedbenicima, te kroz vjerske obrede posvećene uspomeni na određene pripadnike zločinačkog pokreta i obilježavanju datuma i mjesta vezanih za pokolje koje su četnici počinili u Bosni i Hercegovini.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada pozivamo još jednom politički establišment Bosne i Hercegovine da se suprotstavi pokušajima falsifikovanja historije i da doprinesu izgradnji takvog društva koje će počivati na planetarno priznatim antifašističkim vrijednostima. Nedavna agresije i genocid koji su obilježeni povampirenjem fašizma obavezuju na očuvanja mira, da se ne dopusti da fašizam ponovo digne glavu i zaprijeti budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

http://fena.co.ba/article/852191/igk-pozdravio-odluku-o-zabrani-registracije-ravnogorskog-pokreta-u-crnoj-gori

http://www.avaz.ba/clanak/235064/top-read-day?url=clanak/235064/top-read-day

http://novovrijeme.ba/igk-pozdravio-odluku-o-zabrani-registracije-ravnogorskog-pokreta-u-crnoj-gori/

http://bosnia.shafaqna.com/BA/BA/152526

http://bih.time.mk/c/e90023be9e/igk-pozdravio-odluku-o-zabrani-registracije-ravnogorskog-pokreta-u-crnoj-gori.html

http://www.startbih.info/Aktuelnost.aspx?id=80713

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=58885

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=24632

Vijesti: