Vijesti

Pismo Instituta za istraživanje genocida, Kanada gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i odbornicima Skupštine grada Prijedora u vezi izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora

16. maj 2016.

 

Skupština grada Prijedora

Trg oslobođenja 1  79 101  Prijedor

Bosna i Hercegovina

 

Pismo Instituta za istraživanje genocida, Kanada gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i odbornicima Skupštine grada Prijedora u vezi izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora

 

Gradonačelnik grada Prijedora gospodin Marko Pavić

Predsjednik Skupštine grada Prijedora gospodin Sead Jakupović

Odbornici Skupštine grada Prijedora

 

Poštovani,

 

Pišem vam u ime Instituta za istraživanje genocida, Kanada i posebno u ime više od 150 članova Internacionalnog ekspertnog tima našeg Instituta, uticajnih akademika, istraživača ljudskih prava i sloboda, novinara, boraca za ljudska prava i slobode, za istinu i pravdu. Pišem vam 16. maja Dana oslobođenja našeg Prijedora, grada koji je nekada oslobođen, a sada ponovo zarobljen. Pišem vam jer su duše ubijene djece u Prijedoru u našim dušama i sjećanjima.


Ubistvo prijedorske  djece je pobjeda nečovječnosti u gradu koji je u agresiji i genocidu dehumaniziran. Grad koji je upotrebom sile i najstrašnijih zločina poslije holokausta u Evropi isključio iz gradskog identiteta, bosanskohercegovačku smisao egzistencije Ideje Bosne i Bosanskog duha čiju najvažniju komponentu čini dječija radost. Spomenik ubijenoj djeci je najbolji  korak za ponovnu humanizaciju Prijedora, za ponovno vraćanje Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor, za ponovni dječiji osmjeh u gradu. Svi vi i posebno svaka srpska majka u Prijedoru treba da se pitate da li zaista želite da živite u gradu koji negira zločin nad djecom, gradu koji zabranjuje sjećanje na ubijenu djecu, gradu koji je ostao bez dječije radosti, gradu punom dječije, majčine suze.

 

Možete li vi progovoriti o strašnoj drami ubijene prijedorske mladosti, o onome što je najbolnija rana ljudskog bića. Ubijanje djece u Prijedoru je teško svjedočanstvo o nemoralu savremene ljudske zajednice. Barbarstvo je moglo  biti zaustavljeno u nekoliko dana. Žrtve nemaju prava i pravde, a monstrumi i zločinci nemaju krivnje i osjećaja odgovornosti za počinjene zločine. Iz toga ne može slijediti dobro. Nikome. Ubijena prijedorska mladost pokazuje defektnost jedne kulture koja je u svojoj velikonacionalističkoj ideologiji opasnost i zlo za drugog i drugačijeg, za priznavanje, poštovanje, prihvatanje i tolerisanje tog drugog i drugačijeg i prema kojoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno. Hoću da vjerujem da svijetom trebaju vladati ljubav, istina i pravda. To je poruka nade u mutnim vodama današnje kulture površnosti i zaborava.

 

Hočete li se već jednom i vi pridružiti toj nadi i omogućiti izgradnju spomenika ubijenoj prijedorskoj djeci.

 

Tražimo od vas da bez odlaganja razmotrite i prihvatite inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin ubijanje djece.  Imate još jednu priliku da pokažete minimum ljudskog dostojanstva i dozvolite izgradnju spomen obiljžja ubijenoj prijedorskoj djeci.

 

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada

info@instituteforgenocide.org

Vijesti: